Jablkovo-krémový zákusok
100 g trstinového cukru
4 vajcia
210 g špaldovej polohrubej múky
3 - 4 PL mlieka
2 ČL carobu alebo kakaa
100 ml oleja
100 ml vody
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
Krém:
500 ml mlieka
2 krémové prášky Zlatý klas
1 vanilínový cukor
3 - 4 PL trstinového cukru (podľa chuti)
125 g masla (izbovej teploty)
7 - 8 jabĺk
1 až 2 balíčky škoricového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
3 - 4 PL mletých orechov
3 - 4 ČL jemných ovsených vločiek
1 cukrárenské želé na 500 ml vody
4 vajcia
210 g špaldovej polohrubej múky
3 - 4 PL mlieka
2 ČL carobu alebo kakaa
100 ml oleja
100 ml vody
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
Krém:
500 ml mlieka
2 krémové prášky Zlatý klas
1 vanilínový cukor
3 - 4 PL trstinového cukru (podľa chuti)
125 g masla (izbovej teploty)
7 - 8 jabĺk
1 až 2 balíčky škoricového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
3 - 4 PL mletých orechov
3 - 4 ČL jemných ovsených vločiek
1 cukrárenské želé na 500 ml vody
Žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Potom postupne pridávame olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a v mlieku dôkladne rozmiešaný carob. Všetko spolu dôkladne vymiešame. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 175°C pečieme cca 15 minút. Upečený korpus pomocou papiera vyberieme z plechu a na mriežke ho necháme vychladnúť.
Pripravíme si krém: V 400 ml mlieka necháme rozpustiť vanilínový s trstinovým cukrom a potom ho dáme zovrieť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame krémový prášok Zlatý klas, vlejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do horúcej kaše postupne pridávame zmäknuté maslo a vyšľaháme na hladký krém, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.
Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky, nahrubo postrúhame a ochutíme škoricovým cukrom, ak sú jablká sladké, tak ochutíme len samotnou škoricou (môžeme ich trochu pokvapkať citrónovou šťavou). Preložíme do hrnca a na miernom ohni za občasného miešania podusíme, aby sa odparila všetká tekutina. Odstavíme, do horúcich jabĺk na zahustenie, pridáme mleté orechy a jemné ovsené vločky. Necháme vychladnúť a občas premiešame.
Na vychladnutý korpus rovnomerne rozotrieme krém, na ktorý navrstvíme dusené jablká a zalejeme cukrárenským želé pripraveným podľa návodu na obale.
Necháme v chlade stuhnúť a potom pokrájame.
Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára