Jahňacina na cyperský spôsob
1 kg jahňacieho mäsa
2 - 3 väčšie cibule
5 strúčikov cesnaku
morská bylinková soľ
mleté čierne korenie
sušené oregano
mletá rasca
petržlenová vňať
citrónová šťava z 1/2 citróna
cca 50 - 100 ml olivového oleja
zemiaky
3 - 4 väčšie paradajky
200 ml paradajkovej šťavy (aj viac podľa potreby)
1 - 3 bobkové listy
2 - 3 väčšie cibule
5 strúčikov cesnaku
morská bylinková soľ
mleté čierne korenie
sušené oregano
mletá rasca
petržlenová vňať
citrónová šťava z 1/2 citróna
cca 50 - 100 ml olivového oleja
zemiaky
3 - 4 väčšie paradajky
200 ml paradajkovej šťavy (aj viac podľa potreby)
1 - 3 bobkové listy
Príprava olejovo-citrónovej zálievky: V miske dôkladne rozmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, pridáme pokrájané strúčiky cesnaku, osolíme, okoreníme a ochutíme rascou a oreganom.
Jahňacie mäso odblaníme a odstránime prebytočný tuk. Umyjeme a osušíme. Mäso necháme v celku alebo vykostíme a nakrájame na väčšie kocky ako na prípravu gulášu. Dáme do vhodnej nádoby a polejeme olejovo-citrónovou zálievkou. Mäso poobraciame, aby sme sa uistili, že sa zálievka dostala na všetky kúsky mäsa. Prikryjeme a v chladničke necháme stáť do druhého dňa.
Na druhý deň vyberieme mäso zo zálievky a položíme na pekáč, ktorý sme potreli olivovým olejom.
Zemiaky nakrájame na väčšie kocky, cibuľu a paradajky na väčšie kúsky a rozložíme okolo mäsa. Osolíme, okoreníme, posypeme petržlenovou vňaťou, pridáme bobkový list, pokvapkáme olivovým olejom (alebo polejeme zálievkou, v ktorej bolo mäso namočené) a zalejeme paradajkovou šťavou. Prikryjeme a vo vyhriatej rúre na 190°C pečieme domäkka. Počas pečenia ak treba podlievame paradajkovou šťavou alebo vodou.
Podávame so zeleninový šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Jahňacie mäso odblaníme a odstránime prebytočný tuk. Umyjeme a osušíme. Mäso necháme v celku alebo vykostíme a nakrájame na väčšie kocky ako na prípravu gulášu. Dáme do vhodnej nádoby a polejeme olejovo-citrónovou zálievkou. Mäso poobraciame, aby sme sa uistili, že sa zálievka dostala na všetky kúsky mäsa. Prikryjeme a v chladničke necháme stáť do druhého dňa.
Na druhý deň vyberieme mäso zo zálievky a položíme na pekáč, ktorý sme potreli olivovým olejom.
Zemiaky nakrájame na väčšie kocky, cibuľu a paradajky na väčšie kúsky a rozložíme okolo mäsa. Osolíme, okoreníme, posypeme petržlenovou vňaťou, pridáme bobkový list, pokvapkáme olivovým olejom (alebo polejeme zálievkou, v ktorej bolo mäso namočené) a zalejeme paradajkovou šťavou. Prikryjeme a vo vyhriatej rúre na 190°C pečieme domäkka. Počas pečenia ak treba podlievame paradajkovou šťavou alebo vodou.
Podávame so zeleninový šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Ak mäso nakrájate na kocky, tak je dobré zemiaky, paradajky a cibuľu v pekáči spolu s mäsom premiešať!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára