Zapekaný zeler so syrom
2 stredne veľké zelery
6 väčších zemiakov uvarených v šupke
3 - 4 vajcia uvarené natvrdo
200 g tvrdého syra
250 ml sladkej smotany
2 vajcia
kukuričná strúhanka
maslo
morská soľ, mleté korenie štyroch farieb
mletá rasca, grilovacie korenie
petržlenová vňať
6 väčších zemiakov uvarených v šupke
3 - 4 vajcia uvarené natvrdo
200 g tvrdého syra
250 ml sladkej smotany
2 vajcia
kukuričná strúhanka
maslo
morská soľ, mleté korenie štyroch farieb
mletá rasca, grilovacie korenie
petržlenová vňať
Buľvy zeleru očistíme, umyjeme, prekrojíme a v mierne slanej vode uvaríme do polomäkka (môžeme pripraviť deň vopred). Necháme vychladnúť a nakrájame na plátky alebo kocky.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska.
Strúhanku opražíme na masle a necháme vychladnúť.
Stredne veľký pekáč potrieme maslom, vysypeme strúhankou a na dno rozložíme polovicu nakrájaného zeleru, ktorý okoreníme, posypeme rascou, petržlenovou vňaťou a nakoniec posypeme zvyšnou strúhankou. Na strúhanku navrstvíme kolieska zemiakov, ktoré ochutíme soľou, korením, grilovacím korením, rascou, petržlenovou vňaťou a posypeme polovicou najemno strúhaným syrom, na ktorý uložíme kolieska vajíčok a vrstvenia ukončíme zelerom, ktorý ešte ochutíme korením, rascou a petržlenovou vňaťou. Posypeme zvyšným syrom a celé to rovnomerne polejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali vajíčka a ochutili soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Vložíme do vyhriatej rúry na 150°C a zapekáme asi 30 - 35 minút. Podávame s mrkvovým šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska.
Strúhanku opražíme na masle a necháme vychladnúť.
Stredne veľký pekáč potrieme maslom, vysypeme strúhankou a na dno rozložíme polovicu nakrájaného zeleru, ktorý okoreníme, posypeme rascou, petržlenovou vňaťou a nakoniec posypeme zvyšnou strúhankou. Na strúhanku navrstvíme kolieska zemiakov, ktoré ochutíme soľou, korením, grilovacím korením, rascou, petržlenovou vňaťou a posypeme polovicou najemno strúhaným syrom, na ktorý uložíme kolieska vajíčok a vrstvenia ukončíme zelerom, ktorý ešte ochutíme korením, rascou a petržlenovou vňaťou. Posypeme zvyšným syrom a celé to rovnomerne polejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali vajíčka a ochutili soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Vložíme do vyhriatej rúry na 150°C a zapekáme asi 30 - 35 minút. Podávame s mrkvovým šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: K zemiakom môžeme pridať uvarené alebo pečené mäso nakrájané na kocky, prípadne mleté mäso, ktoré po tepelnej úprave necháme vychladnúť.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára