Figový závin
250 g hladkej špaldovej múky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
30 g práškového cukru
štipka soli
100 g masla (izbovej teploty)
1 vajce (izbovej teploty)
2 PL mlieka
Figová plnka:
200 g sušených fíg
cca 100 ml mandľového likéru Amaretto
20 g mliečnej čokolády
10 g bielej čokolády
25 g masla (izbovej teploty)
1 ČL mletej škorice
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
30 g práškového cukru
štipka soli
100 g masla (izbovej teploty)
1 vajce (izbovej teploty)
2 PL mlieka
Figová plnka:
200 g sušených fíg
cca 100 ml mandľového likéru Amaretto
20 g mliečnej čokolády
10 g bielej čokolády
25 g masla (izbovej teploty)
1 ČL mletej škorice
V miske vyšľaháme vajíčko s mliekom do peny. V druhej miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, štipkou soli, práškovým cukrom a zmäknutým maslom. Do múčnej zmesi vlejeme našľahanú vajíčkovú penu a vypracujeme stredne hutné cesto. Misku prikryjeme fóliou a necháme asi 30 minút odpočívať.
Medzitým si pripravíme plnku: Figy pokrájame na menšie kúsky, vložíme do mixéra, pridáme časť likéru a rozmixujeme na kašu. Figovú zmes preložíme do misky, pridáme najemno nastrúhanú mliečnu aj bielu čokoládu, škoricu, maslo a dôkladne premiešame (ja som miešala rukou), aby sa všetky ingrediencie spojili. Nakoniec postupne podľa potreby a chuti prilievame zvyšný likér, ktorý dôkladne zapracujeme do plnky. Plnka by mala byť ľahko roztierateľná.
Pracovnú dosku jemne posypeme múkou a oddýchnuté cesto ešte raz rukami prepracujeme. Potom cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika asi na 3 - 4 mm hrubý plát, ktorý rovnomerne potrieme figovou plnkou a stočíme. Hotový závin preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry na 185°C a pečieme cca 15 - 20 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom, prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť. Potom servírujeme s kávou, čajom alebo kakaom.
Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára