Škandinávska rybacia polievka
1/2 póru
1 mrkva
1 petržlen
1 malý kaleráb
3 stonky stonkového zeleru
1/2 feniklu
1/2 zelenej alebo červenej papriky
1 menšia červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 väčšia paradajka
2 - 3 PL krúp
2 - 3 PL červenej šošovice
2 väčšie zemiaky
300 g zubáča filety s kožou
olivový olej, mletá červená paprika
morská bylinková soľ, mletá rasca
mleté čierne korenie, bobkový list
muškátový oriešok, garam masala
sušená bazalka a kôpor
na dochutenie kurkuma
1 mrkva
1 petržlen
1 malý kaleráb
3 stonky stonkového zeleru
1/2 feniklu
1/2 zelenej alebo červenej papriky
1 menšia červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 väčšia paradajka
2 - 3 PL krúp
2 - 3 PL červenej šošovice
2 väčšie zemiaky
300 g zubáča filety s kožou
olivový olej, mletá červená paprika
morská bylinková soľ, mletá rasca
mleté čierne korenie, bobkový list
muškátový oriešok, garam masala
sušená bazalka a kôpor
na dochutenie kurkuma
Paradajku sparíme, zbavíme šupky, nakrájame na väčšie kúsky a rozmixujeme na kašu.
Krúpy a šošovicu premyjeme vodou a na sitku necháme odkvapkať.
Pór nakrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji.
Fenikel prerežeme napoly, zbavíme hlúbika a nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu, petržlen, kaleráb, stonkový zeler tiež nakrájame na menšie kocky a pridáme k póru. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou, pridáme štipku garam masala, premiešame a chvíľu restujeme. Potom pridáme papriku nakrájanú na malé kúsky a všetko spolu restujeme 3 - 4 minúty, aby sa prepojili chute. Vhodíme ošúpanú a napoly prerezanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a opäť chvíľu spolu restujeme. Posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a zalejeme horúcim rybacím vývarom. Pridáme krúpy, šošovicu, bobkový list, rozmixovanú paradajku a na malé kocky nakrájané zemiaky. Prikryjeme a varíme takmer domäkka. Ak sa vám zdá polievka moc hustá a voda sa vyparila dolejeme horúci rybací vyvar alebo vodu (podľa toho, akú hustú chceme mať polievku).
Rybu umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky, pridáme do polievky a všetko krátko povaríme domäkka. Polievku dochutíme muškátovým orieškom, bazalkou, kôprom, prípadne osolíme, okoreníme a krátko necháme prejsť varom. Odstavíme a nakoniec polievku dochutíme kurkumou.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Krúpy a šošovicu premyjeme vodou a na sitku necháme odkvapkať.
Pór nakrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji.
Fenikel prerežeme napoly, zbavíme hlúbika a nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu, petržlen, kaleráb, stonkový zeler tiež nakrájame na menšie kocky a pridáme k póru. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou, pridáme štipku garam masala, premiešame a chvíľu restujeme. Potom pridáme papriku nakrájanú na malé kúsky a všetko spolu restujeme 3 - 4 minúty, aby sa prepojili chute. Vhodíme ošúpanú a napoly prerezanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a opäť chvíľu spolu restujeme. Posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a zalejeme horúcim rybacím vývarom. Pridáme krúpy, šošovicu, bobkový list, rozmixovanú paradajku a na malé kocky nakrájané zemiaky. Prikryjeme a varíme takmer domäkka. Ak sa vám zdá polievka moc hustá a voda sa vyparila dolejeme horúci rybací vyvar alebo vodu (podľa toho, akú hustú chceme mať polievku).
Rybu umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky, pridáme do polievky a všetko krátko povaríme domäkka. Polievku dochutíme muškátovým orieškom, bazalkou, kôprom, prípadne osolíme, okoreníme a krátko necháme prejsť varom. Odstavíme a nakoniec polievku dochutíme kurkumou.
Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára