Terchovská fazuľová polievka
300 g mix tmavej a bielej fazule
cca 500 g zemiakov
cca 500 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
2 cibule
cca 100 g údenej slaniny
cca 150 g sušených paradajok
3 - 4 strúčiky cesnaku
mletá rasca, mletá červená paprika
morská soľ, mleté čierne korenie
bobkový list
cca 100 g sušených sliviek
selský biely jogurt alebo kyslá smotana
cca 500 g zemiakov
cca 500 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
2 cibule
cca 100 g údenej slaniny
cca 150 g sušených paradajok
3 - 4 strúčiky cesnaku
mletá rasca, mletá červená paprika
morská soľ, mleté čierne korenie
bobkový list
cca 100 g sušených sliviek
selský biely jogurt alebo kyslá smotana
Prebratú fazuľu prepláchneme, vložíme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a povaríme asi 3 minúty. Odstavíme, prikryjeme a na chladnom mieste necháme stáť do druhého dňa. Týmto trikom sa odstránia problémy s nadúvaním.
Na druhý deň fazuľu scedíme, opláchneme vodou, vložíme do tlakového hrnca, zalejeme studenou vodou, pridáme jednu celú cibuľu, bobkový list a varíme domäkka.
Zemiaky, koreňovú zeleninu a slaninu nakrájame na kocky.
Slaninku vložíme do hrnca a pražíme, kým nepustí masť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú krátko opražíme, pridáme koreňovú zeleninu, posypeme rascou, osolíme a chvíľu opekáme. Potom pridáme na menšie kúsky nakrájané sušené paradajky, a opäť chvíľu opekáme, aby sa prepojili chute. Posypeme mletou červenou paprikou, zalejeme vodou a varíme domäkka.
Osobitne si uvaríme zemiaky v osolenej vode domäkka. Scedíme a trochu zemiakov si odložíme bokom na zahustenie.
Trochu fazule s vývarom si odložíme bokom a pridáme k nej zemiaky. Ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú hmotu.
Zvyšnú fazuľu s vývarom a zemiaky, pridáme k zelenine. Všetko spolu krátko povaríme. Pridáme fazuľovo-zemiakovu zmes a za občasného miešania necháme prejsť varom, aby sa polievka zahustila. Nakoniec do polievky, pridáme sušené slivky pokrájané na malé kocky a krátko zavaríme. Dochutíme pretlačenými strúčikmi cesnaku, osolíme, okoreníme a odstavíme.
Podávame ozdobené selským jogurtom, petržlenovou vňaťou a domácim kváskovým chlebom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Na druhý deň fazuľu scedíme, opláchneme vodou, vložíme do tlakového hrnca, zalejeme studenou vodou, pridáme jednu celú cibuľu, bobkový list a varíme domäkka.
Zemiaky, koreňovú zeleninu a slaninu nakrájame na kocky.
Slaninku vložíme do hrnca a pražíme, kým nepustí masť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú krátko opražíme, pridáme koreňovú zeleninu, posypeme rascou, osolíme a chvíľu opekáme. Potom pridáme na menšie kúsky nakrájané sušené paradajky, a opäť chvíľu opekáme, aby sa prepojili chute. Posypeme mletou červenou paprikou, zalejeme vodou a varíme domäkka.
Osobitne si uvaríme zemiaky v osolenej vode domäkka. Scedíme a trochu zemiakov si odložíme bokom na zahustenie.
Trochu fazule s vývarom si odložíme bokom a pridáme k nej zemiaky. Ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú hmotu.
Zvyšnú fazuľu s vývarom a zemiaky, pridáme k zelenine. Všetko spolu krátko povaríme. Pridáme fazuľovo-zemiakovu zmes a za občasného miešania necháme prejsť varom, aby sa polievka zahustila. Nakoniec do polievky, pridáme sušené slivky pokrájané na malé kocky a krátko zavaríme. Dochutíme pretlačenými strúčikmi cesnaku, osolíme, okoreníme a odstavíme.
Podávame ozdobené selským jogurtom, petržlenovou vňaťou a domácim kváskovým chlebom.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Do polievky môžeme pridať domácu údenú klobásu nakrájanú na kolieska.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára