Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

nedeľa 30. januára 2022

Kváskové pečené buchty

Kváskové pečené buchty - recept
400 g hladkej špaldovej múky
100 g polohrubej špaldovej múky
80 g trstinového cukru
1 vanilkový cukor
cca štvrť lyžičky sušenej vanilky
cca 1/2 ČL soli
2 žĺtky (izbovej teploty)
40 ml oleja
200 ml mlieka
cca 1/2 ČL mletého badyanu alebo muškátového orieška
citrónová kôra
ražný kvások
maslo na potretie plechu a buchiet

Maková plnka:
110 g mletého maku
60 g trstinového cukru
¼ lyžičky mletej škorice
štipka mletých klinčekov alebo badyanu
50 g hrozienok
200 g smotanového bieleho jogurtu
25 ml rumu
alebo hustý lekvár, tvarohová plnka každý podľa chuti

Rozkvas - ražný kvások aktivujeme deň vopred tak, ako je každá gazdinka zvyknutá.
Obidve múky preosejeme, pridáme všetky suché ingrediencie a premiešame. Potom vlejeme teplé mlieko, žĺtky a ražný kvások. Vymiesime hladké a mäkké kysnuté cesto. Keď už máme cesto správne vymiesené, vlejeme olej, ktorý zapracujeme do cesta. (Ja si pomáham kuchynským robotom). Cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a rukami ho premiesime/poprekladáme, ako lístkové cesto. Vytvarujeme bochník, vložíme ho do misky-kysky, ktorú sme jemne potreli olejom, uzavrieme a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny, aby cesto zväčšilo svoj objem.

Zatiaľ, čo nám kysne cesto pripravíme si makovú plnku: Do maku pridáme všetky suché ingrediencie, vlejeme rum a nakoniec jogurt. Všetko spolu dobre premiešame. Túto plnku si môžeme pripraviť aj deň vopred, krásne zhustne a dobre sa s ňou pracuje pri príprave buchiet.

Cesto na jemne pomúčenej doske opäť premiesime/poprekladáme a rozdelíme na 2 polovice. Každú polovicu cesta zľahka vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika alebo rukami si cesto roztiahneme po pracovnej doske a pokrájame na štvorce. Do stredu každého štvorca dáme trochu plnky, rohy do kríža spojíme, dobre uzatvoríme a vytvarujeme buchtičku.
Plech vyložíme papierom na pečenie, ktorý polejeme roztopeným maslom a každú buchtu v ňom obalíme a ukladáme spojom nadol tesne jednu vedľa druhej a jemne k sebe pritlačíme. Keď máme všetky buchty hotové môžeme (ale aj nemusíme) ich po povrchu ešte trochu potrieť roztopeným maslom. Plech prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 - 3 hodiny, aby kváskové buchty zväčšili svoj objem. Vo vyhriatej rúre na 160°C pečieme cca 30 minút podľa potreby. Po upečení potrieme roztopeným maslom s trochou rumu a na mriežke necháme vychladnúť.
Po vychladnutí môžeme posypať trstinovým práškovým cukrom a podávame s dobrým bylinkový čajom, kakaom, prípadne s kávou. Sú krásne voňavé, mäkké, nadýchané a veľmi chutné:)
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Kváskové pečené buchty - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore