Mungo polievka so zeleninou
400 g mungo fazule
3 mrkvy
2 petržleny
1 malý zeler
1 cibuľa
3 – 4 strúčiky cesnaku
5 – 6 zemiakov
2 – 3 bobkové listy
olivový olej
morská bylinková soľ
mletá rasca, korenie garam masala
kardamom, koriander, kurkuma
štipka muškátového orieška
zmes korenia Nesoldik
čerstvá petržlenová vňať
citrónová šťava na dochutenie
Fazuľu mungo preberie, na sitku opláchneme vodou, dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, prikryjeme a necháme stáť 8 – 12 hodín ( najlepšie cez noc).
Na druhý deň vodu zlejeme, opláchneme, zalejeme čistou studenou vodou, vhodíme bobkové listy a na miernom plameni varíme cca 20 – 30 minút. Počas varenia penu zbierame sitkom. Trochu uvarenej mungo fazule aj s trochou vývaru si odložíme bokom na zahustenie a zvyšnú aj s vývarom dáme do hrnca k uvarenej zelenine.
Zeleninu a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky.
Na malom množstve oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pripravenú zeleninu osolíme, posypeme koreninami, premiešame a chvíľu restujeme. Zalejeme vodou a varíme domäkka. Trochu uvarenej zeleniny si odložíme bokom.
Zemiaky v mierne osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme a trochu zemiakov, si opäť odložíme bokom a zvyšné dáme do hrnca k uvarenej zelenine.
Všetko, čo máme odložené bokom dáme dokopy a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú konzistenciu, ktorou za stáleho miešania zahustíme polievku. Necháme prejsť varom. Ak je polievka moc hustá zriedime ju vodou, podľa chuti osolíme, okoreníme a za stáleho miešania, opäť necháme prejsť varom.
Kto chce môže si polievku na tanieri ochutiť pár kvapkami citrónovej šťavy a posypať petržlenovou vňaťou. Podávame s domácim tmavým kváskovým chlebíkom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Fazuľa mungo sú malé zelené guličky, ktoré pripomínajú hrášok. Má veľa benefitov pre ľudské zdravie a je vhodná aj pre diabetikov. Aj vy si z nej môžete pripraviť toto chutné a zdravé jedlo.
3 mrkvy
2 petržleny
1 malý zeler
1 cibuľa
3 – 4 strúčiky cesnaku
5 – 6 zemiakov
2 – 3 bobkové listy
olivový olej
morská bylinková soľ
mletá rasca, korenie garam masala
kardamom, koriander, kurkuma
štipka muškátového orieška
zmes korenia Nesoldik
čerstvá petržlenová vňať
citrónová šťava na dochutenie
Fazuľu mungo preberie, na sitku opláchneme vodou, dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, prikryjeme a necháme stáť 8 – 12 hodín ( najlepšie cez noc).
Na druhý deň vodu zlejeme, opláchneme, zalejeme čistou studenou vodou, vhodíme bobkové listy a na miernom plameni varíme cca 20 – 30 minút. Počas varenia penu zbierame sitkom. Trochu uvarenej mungo fazule aj s trochou vývaru si odložíme bokom na zahustenie a zvyšnú aj s vývarom dáme do hrnca k uvarenej zelenine.
Zeleninu a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky.
Na malom množstve oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pripravenú zeleninu osolíme, posypeme koreninami, premiešame a chvíľu restujeme. Zalejeme vodou a varíme domäkka. Trochu uvarenej zeleniny si odložíme bokom.
Zemiaky v mierne osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme a trochu zemiakov, si opäť odložíme bokom a zvyšné dáme do hrnca k uvarenej zelenine.
Všetko, čo máme odložené bokom dáme dokopy a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú konzistenciu, ktorou za stáleho miešania zahustíme polievku. Necháme prejsť varom. Ak je polievka moc hustá zriedime ju vodou, podľa chuti osolíme, okoreníme a za stáleho miešania, opäť necháme prejsť varom.
Kto chce môže si polievku na tanieri ochutiť pár kvapkami citrónovej šťavy a posypať petržlenovou vňaťou. Podávame s domácim tmavým kváskovým chlebíkom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Fazuľa mungo sú malé zelené guličky, ktoré pripomínajú hrášok. Má veľa benefitov pre ľudské zdravie a je vhodná aj pre diabetikov. Aj vy si z nej môžete pripraviť toto chutné a zdravé jedlo.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára