Šošovicová s kyslou kapustou
100 g šošovice
250 g kyslej kapusty
10 g sušených húb
400 g kyslej smotany
1 PL hladkej múky
soľ, mleté čierne korenie, bobkový list
250 g kyslej kapusty
10 g sušených húb
400 g kyslej smotany
1 PL hladkej múky
soľ, mleté čierne korenie, bobkový list
Šošovicu preberieme, umyjeme, zalejeme vodou a necháme stáť 30 minút alebo do druhého dňa. Potom vodu zlejeme, pridáme bobkový list, vopred namočené huby, zalejeme čistou vodou a uvaríme domäkka.
Do druhého hrnca si dáme vyžmýkanú kyslú kapustu pokrájanú na menšie strapce, zalejeme vodou a varíme domäkka. Vývar so šošovicou a hubami vlejeme do mäkkej kapusty a krátko spolu povaríme.
Smotanu dobre rozmiešame s múkou, (môžeme pridať 1 - 2 ČL mletej červenej papriky), prilejeme trochu vývaru z polievky a dôkladne premiešame. Pomaly za stáleho miešania ju vlejeme do polievky a necháme prejsť varom, aby sa polievka zahustila. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme.
Podávame s tmavým chlebom alebo pečivom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Do druhého hrnca si dáme vyžmýkanú kyslú kapustu pokrájanú na menšie strapce, zalejeme vodou a varíme domäkka. Vývar so šošovicou a hubami vlejeme do mäkkej kapusty a krátko spolu povaríme.
Smotanu dobre rozmiešame s múkou, (môžeme pridať 1 - 2 ČL mletej červenej papriky), prilejeme trochu vývaru z polievky a dôkladne premiešame. Pomaly za stáleho miešania ju vlejeme do polievky a necháme prejsť varom, aby sa polievka zahustila. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme.
Podávame s tmavým chlebom alebo pečivom.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Šošovicu zalejeme vriacou vodou, krátko povaríme (najviac 3 minúty), prikryjeme a v chlade necháme stáť do druhého dňa. Týmto trikom odstránime 90% nestráviteľných cukrov, zodpovedných za zvýšenú tvorbu plynov.
Do polievky môžeme pridať aj 2 - 3 zemiaky pokrájané na kocky.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára