Slané a sladké šatôčky z lístkového cesta
1 balík lístkového cesta
2 vajcia, soľ, celá rasca
Slaná plnka:
3 lyžice ovsených vločiek
150 ml zeleninového bujónu
250 g vareného, údeného alebo pečeného mäsa
1 vajce, soľ, mleté čierne korenie
petržlenová vňať, štipka saturejky
Sladká plnka:
40 g vanilkového pudingu
250 ml mlieka, 2 PL kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 vajcia, soľ, celá rasca
Slaná plnka:
3 lyžice ovsených vločiek
150 ml zeleninového bujónu
250 g vareného, údeného alebo pečeného mäsa
1 vajce, soľ, mleté čierne korenie
petržlenová vňať, štipka saturejky
Sladká plnka:
40 g vanilkového pudingu
250 ml mlieka, 2 PL kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
Slaná plnka: Ovsené vločky zalejeme horúcim bujónom a necháme napučať.
Mäso zomelieme, pridáme vajce, soľ, korenie, petržlenovú vňať, saturejku, napučané vločky a dobre premiešame.
Cesto rozdelíme na dve polovice. Na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme jednu polovicu cesta a pokrájame na menšie štvorce. Kraje štvorcov potrieme vajíčkom rozšľahaným so soľou, na každý dáme kôpku plnky, preložíme a okraje dobre pritlačíme. Hotové šatôčky poukladáme na suchý plech (alebo na plech dáme papier na pečenie), zvrchu ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, jemne posypeme rascou a vo vyhriatej rúre na 180°C upečieme dozlatista. Necháme vychladnúť.
Sladká plnka: Pudingový prášok rozmiešame v mlieku spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Uvaríme hustý puding, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, do stredu každého dáme kôpku vychladnutého pudingu. Kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, preložíme a dobre pritlačíme. Šatôčky poukladáme na suchý plech (alebo na plech dáme papier na pečenie), zvrchu ich potrieme vajíčkom a vo vyhriatej rúre na 180°C upečieme. Po vychladnutí posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.
Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára