Fazuľová polievka nakyslo so šampiňónmi
200 g tmavej fazule
2 veľké cibule
2 stredne veľké mrkvy
400 g kyslej smotany
2 - 3 väčšie zemiaky
400 ml sterilizovaných šampiňónov
soľ, čierne korenie
1 PL hladkej múky
bobkový list
ocot a cukor podľa chuti
2 veľké cibule
2 stredne veľké mrkvy
400 g kyslej smotany
2 - 3 väčšie zemiaky
400 ml sterilizovaných šampiňónov
soľ, čierne korenie
1 PL hladkej múky
bobkový list
ocot a cukor podľa chuti
Fazuľu namočíme do studenej vody a necháme stáť do druhého dňa.
Na druhý deň do fazule, pridáme očistené cibule rozkrojené na polovičky, bobkový list a očistenú mrkvu nastrúhanú nahrubo. Varíme, kým fazuľa nezmäkne. Do polievky pridáme očistené zemiaky nakrájané na kocky, šampiňóny aj so šťavou, podľa chuti osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Smotanu vymiešanú s múkou, do ktorej prilejeme trochu vody z polievky dôkladne premiešame a pomaly vlejeme do hrnca. Za občasného miešania necháme prejsť varom. Nakoniec ochutíme octom, prípadne cukrom a krátko povaríme.
Ak chceme mať polievku pikantnú, pridáme čili papričky. Podávame s celozrnným chlebom, prípadne s pečivom. Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Na druhý deň do fazule, pridáme očistené cibule rozkrojené na polovičky, bobkový list a očistenú mrkvu nastrúhanú nahrubo. Varíme, kým fazuľa nezmäkne. Do polievky pridáme očistené zemiaky nakrájané na kocky, šampiňóny aj so šťavou, podľa chuti osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Smotanu vymiešanú s múkou, do ktorej prilejeme trochu vody z polievky dôkladne premiešame a pomaly vlejeme do hrnca. Za občasného miešania necháme prejsť varom. Nakoniec ochutíme octom, prípadne cukrom a krátko povaríme.
Ak chceme mať polievku pikantnú, pridáme čili papričky. Podávame s celozrnným chlebom, prípadne s pečivom. Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Suchú fazuľu zalejeme vriacou vodou, krátko povaríme (najviac 3 minúty), prikryjeme a v chlade necháme stáť do druhého dňa. Týmto trikom odstránime 90% nestráviteľných cukrov, zodpovedných za zvýšenú tvorbu plynov.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára