Jablkové kocky
6 vajec
120 g kryštálového cukru - krupica
150 g polohrubej múky
100 g mletých vlašských orechov
90 g masla
120 g kryštálového cukru - krupica
150 g polohrubej múky
100 g mletých vlašských orechov
90 g masla
Krém: 500 ml mlieka 1 vanilkový puding 2 PL hladkej múky 2 - 3 PL práškového cukru 100g masla | Jablková plnka: 4 stredne veľké jablká 2 PL práškového cukru cca 10 g masla 0,5 ČL jemného kukuričného škrobu Gustin |
Najprv necháme roztopiť 90 g masla.
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky a jemný kryštálový cukor vyšľaháme do peny. Postupne po lyžiciach pridávame preosiatu múku, mleté orechy a roztopené maslo do žĺtkovej hmoty. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh. Cesto rozdelíme na 2 malé plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 10 - 15 minút. Upečené korpusy necháme vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme pudingový krém: 300 ml mlieka dáme variť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový puding, hladkú múku a práškový cukor podľa chuti a vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Do horúceho pudingu postupne pridávame zmäknuté maslo a vymiešame (vyšľaháme) na hladký krém. Necháme vychladnúť a občas premiešame.
Príprava jablkovej plnky: Jablká očistíme a nahrubo nastrúhame. Lyžicu masla (cca 10 g) dáme do menšieho hrnca a necháme roztopiť. Pridáme nastrúhané jablká, ktoré ochutíme práškovým cukrom podľa kyslosti jabĺk a nakoniec pridáme trochu jemného kukuričného škrobu. Dobre premiešame a spolu podusíme asi 3 minúty. Odstavíme, necháme vychladnúť a občas premiešame.
Na jeden vychladnutý korpus najprv natrieme pudingový krém, na ktorý natrieme jablkovú plnku a prikryjeme druhým vychladnutým korpusom. Koláč popíšeme čokoládovou polevou a necháme v chlade pár hodín stuhnúť.
Hotový koláč nakrájame na kocky a ozdobíme polovicami orechov.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára