Nekvasený ražný chlieb
400 g ražnej tmavej chlebovej múky
100 g pohánkovej múky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
1 ČL sódy bikarbóny
1,5 ČL morskej soli
medzi prsty trstinového cukru
sezamové a slnečnicové semiačka
3 PL špaldových otrúb
celá rasca
500 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
3 - 4 PL olivového oleja
100 g pohánkovej múky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
1 ČL sódy bikarbóny
1,5 ČL morskej soli
medzi prsty trstinového cukru
sezamové a slnečnicové semiačka
3 PL špaldových otrúb
celá rasca
500 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
3 - 4 PL olivového oleja
Obidve múky preosejeme, pridáme ostatné suché ingrediencie, ale aj rascu, sezamové, slnečnicové semiačka a spolu premiešame. Pridáme jogurt, olej a vypracujeme nelepivé cesto (ak treba počas miesenia prilejeme trochu vlažnej vody). Cesto prikryjeme a necháme odpočívať 30 minút. Potom z cesta vytvarujeme tvar chleba, ktorý preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte 15 minút odpočívať. Potom na povrchu urobíme pár zárezov, chlieb potrieme slanou vodou a vo vyhriatej rúre na 185°C pečieme cca 45 minút. Chlebík je upečený vtedy, keď po ňom zospodu klepneme a vydá dutý zvuk. Upečený chlieb potrieme opäť vodou, zabalíme do čistej utierky a necháme na mriežke vyhladnúť. Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: A takto vyzerá môj druhý nekvasený chlieb. Na jednej strane mi pri pečení trochu pukol, ale na chuti mu to neubralo - výborný. Nie je nič lepšie, ako doma čerstvo upečený chlieb s chrumkavou kôrkou. Je oveľa zdravší, ako kupovaný a aspoň viem, čo je v ňom.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára