Bryndzové keksy
500 g hladkej špaldovej múky
štipka sódy bikarbóny
160 g masla (izbovej teploty)
4 lyžice kyslej smotany
200 g pravej ovčej bryndze
2 vajcia plus 1 na potretie (izbovej teploty)
soľ (podľa chuti)
na posypanie celá rasca, sezam alebo mak
štipka sódy bikarbóny
160 g masla (izbovej teploty)
4 lyžice kyslej smotany
200 g pravej ovčej bryndze
2 vajcia plus 1 na potretie (izbovej teploty)
soľ (podľa chuti)
na posypanie celá rasca, sezam alebo mak
Múku preosejeme, pridáme sódu bikarbónu, soľ (so soľou opatrne, lebo bryndza je slaná) a premiešame. Potom pridáme na menšie kúsky nakrájané maslo, ktoré zapracujeme do múky, aby vznikla mrvenička. Nakoniec pridáme rozdrobenú bryndzu, vajcia, kyslú smotanu a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary keksov. Keksy poukladáme ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou, sezamom alebo makom. Vo vyhriatej rúre na 170°C pečieme cca 10 - 12 minút. Necháme vychladnúť.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Prajem dobrú chuť!
Keksy krásne voňajú bryndzou a sú veľmi chutné. Podávame ako chuťovku k dobrému vínu, vhodnú na každú párty:)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára