Kukurično-špaldový koláč s jablkami
300 ml kukuričnej múky
300 ml špaldovej hladkej múky
150 ml špaldovej krupice
1 prášok do pečiva
2 PL mletých vlašských orechov
450 ml mlieka
150 ml oleja
2 vajcia
4 - 5 PL trstinového cukru (podľa chuti)
1 vanilínový cukor
Jablková plnka:
cca 10 stredne veľkých jabĺk
mletá škorica
1 škoricový cukor
300 ml vody
2 krémové prášky Zlatý klas
2 PL mletých vlašských orechov
2 PL agáve sirupu alebo medu (podľa chuti)
čokoládová poleva
300 ml špaldovej hladkej múky
150 ml špaldovej krupice
1 prášok do pečiva
2 PL mletých vlašských orechov
450 ml mlieka
150 ml oleja
2 vajcia
4 - 5 PL trstinového cukru (podľa chuti)
1 vanilínový cukor
Jablková plnka:
cca 10 stredne veľkých jabĺk
mletá škorica
1 škoricový cukor
300 ml vody
2 krémové prášky Zlatý klas
2 PL mletých vlašských orechov
2 PL agáve sirupu alebo medu (podľa chuti)
čokoládová poleva
Múky a prášok do pečiva preosejeme, pridáme špaldovú krupicu a premiešame.
Vajíčka s vanilínovým a trstinovým cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridávame ostatné suroviny a vymiešame hladké cesto. Cesto rovnomerne vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 190°C pečieme 15 - 20 minút. Upečené cesto vyberieme na mriežku a necháme mierne vychladnúť.
Príprava jablkovej plnky: Jablká očistíme a nahrubo nastrúhame. Preložíme ich do hrnca aj so šťavou, ochutíme mletou škoricou a škoricovým cukrom. Premiešame a chvíľu podusíme. Pridáme Zlatý klas rozmiešaný vo vode a za stáleho miešania necháme prejsť varom. Ak je jablková plnka málo sladká ochutíme ju agáve sirupom alebo medom. Odstavíme, vmiešame mleté orechy, necháme mierne vychladnúť a občas premiešame.
Vlažnú jablkovú plnku natrieme na korpus a necháme úplne vychladnúť. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou alebo ozdobíme ovocím podľa chuti a fantázie.
Prajem dobrú chuť!
Chutný a jednoduchý koláč, ktorý v chuťovom podtóne pripomína ovocnú bublaninu.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára