Makovo-jablkový koláč
220 g špaldovej polohrubej múky
50 g práškového cukru
80 g masla (izbovej teploty)
štipka soli
1 vajce (izbovej teploty)
50 g práškového cukru
80 g masla (izbovej teploty)
štipka soli
1 vajce (izbovej teploty)
Maková plnka: 250 g mletého maku (aj menej) 3 - 4 PL trstinového cukru (podľa chuti) 150 ml mlieka 1 vanilínový cukor 1 vajce 30 g masla 2 - 3 väčšie jablká | Smotanová plnka: 200 g kyslej smotany 2 - 3 PL práškového cukru (podľa chuti) 1 vanilínový cukor 1 vanilkový puding v prášku 3 vajcia šťava a najemno postrúhaná citrónová kôra z polovice citróna |
Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme štipku soli, maslo a vajíčko. Vypracujeme hladké lesklé cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme do chladu na 20 minút.
Tortovú formu s priemerom 24 cm vymastíme a vysypeme múkou alebo použijeme papier na pečenie.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme odležané cesto do okrúhleho tvaru a vyložíme ním dno aj boky formy do výšky asi 3 cm.
Maková plnka: Mletý mak zmiešame s trstinovým cukrom, polejeme vriacim mliekom a dôkladne premiešame. Žĺtok vymiešame s vanilínový cukrom. Z bielka vyšľaháme tuhý sneh, ktorý spolu s vyšľahaným žĺtkom vmiešame do vychladnutého maku. Polejeme rozpusteným maslom a premiešame. Makovú plnku natrieme na cesto vo forme.
Jablká ošúpeme, rozkrojíme na polovice, zbavíme jadierok, nakrájame na plátky a uložíme na makovú plnku.
Smotanová plnka: Kyslú smotanu vymiešame so žĺtkami, práškovým a vanilínovým cukrom. Vsypeme vanilkový puding v prášku a metličkou dôkladne rozmiešame. Pridáme citrónovú kôru so šťavou, premiešame a nakoniec do masy zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh. Smotanovú plnku nalejeme na jablká, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 175°C pečieme 30 - 40 minút. Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Tortovú formu s priemerom 24 cm vymastíme a vysypeme múkou alebo použijeme papier na pečenie.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme odležané cesto do okrúhleho tvaru a vyložíme ním dno aj boky formy do výšky asi 3 cm.
Maková plnka: Mletý mak zmiešame s trstinovým cukrom, polejeme vriacim mliekom a dôkladne premiešame. Žĺtok vymiešame s vanilínový cukrom. Z bielka vyšľaháme tuhý sneh, ktorý spolu s vyšľahaným žĺtkom vmiešame do vychladnutého maku. Polejeme rozpusteným maslom a premiešame. Makovú plnku natrieme na cesto vo forme.
Jablká ošúpeme, rozkrojíme na polovice, zbavíme jadierok, nakrájame na plátky a uložíme na makovú plnku.
Smotanová plnka: Kyslú smotanu vymiešame so žĺtkami, práškovým a vanilínovým cukrom. Vsypeme vanilkový puding v prášku a metličkou dôkladne rozmiešame. Pridáme citrónovú kôru so šťavou, premiešame a nakoniec do masy zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh. Smotanovú plnku nalejeme na jablká, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 175°C pečieme 30 - 40 minút. Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Prajem dobrú chuť!
Koláč je krásne voňavý, chutný a nie je veľmi sladký.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára