Broskyňový koláč s ricottou
170 g špaldovej polohrubej múky
5 g stévie alebo 70 g práškového cukru
75 g masla (izbovej teploty)
1 žĺtok (izbovej teploty)
štipka soli
½ ČL sódy bikarbóny
2 PL mlieka
mleté mandle na posypanie cesta
5 g stévie alebo 70 g práškového cukru
75 g masla (izbovej teploty)
1 žĺtok (izbovej teploty)
štipka soli
½ ČL sódy bikarbóny
2 PL mlieka
mleté mandle na posypanie cesta
Orechová poleva: 70 g mletých vlašských orechov 1 vanilkový cukor 1 ČL práškového cukru (podľa chuti) 1 Zlatý klas 1 vajce 100 ml mlieka | Plnka: 250 g ricotty 1 – 2 PL trstinového cukru (podľa chuti) 1 vajce 1 Zlatý klas 2 väčšie broskyne |
Múku, cukor a sódu bikarbónu preosejeme, pridáme štipku soli a premiešame. Pridáme nakrájané maslo a spracujeme na hrubšiu posýpku. Nakoniec pridáme žĺtok, mlieko a vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať, kým si pripravíme plnku a orechovú polevu.
Príprava plnky: Ricottu dôkladne vymiešame s cukrom, vajíčkom a Zlatým klasom. Broskyne umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kocky.
Príprava orechovej polevy: Orechy zmiešame so Zlatým klasom, vanilkovým a práškovým cukrom, pridáme vajíčko, mlieko a dôkladne premiešame.
Cesto rozvaľkáme medzi dvoma potravinárskymi fóliami a pomocou valčeka cesto prenesieme na malý plech vyložený papierom na pečenie. Cestom vyložíme aj boky plechu. Povrch cesta posypeme mletými mandľami. Na cesto natrieme plnku, na ktorú rozložíme broskyne. Broskyne rovnomerne zalejeme orechovou polevou. Vložíme do vyhriatej rúry na 175°C a pečieme 20 – 25 minút.
Prajem dobrú chuť!
Koláčik nie je veľmi sladký, vhodný na nedeľné posedenie v kruhu rodiny a priateľov pri dobrej šálke kávy:)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára