Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

pondelok 4. decembra 2017

Pošírovaná treska na rizote zo pšena

Pošírovaná treska na rizote zo pšena - recept
500 g tmavej tresky
1 l vývaru
olivový olej
1 cibuľa
1 väčšia mrkva
240 g pšena
1 - 2 hrste mrazeného hrášku
morská bylinková soľ
mletá rasca, kurkuma
mleté čierne korenie
petržlenová vňať

Filety ryby nakrájame na porcie, ktoré vložíme do takmer vriaceho vývaru tak, aby bola ryba ponorená vo vývare a necháme pošírovať cca 15 minút. (Pošírovať znamená pomaly variť na miernom ohni pri teplote pod bodom varu t. j. od 80°C do 95°C. Je to teplota, pri ktorej sa začne voda "pohybovať" ale nezačne vrieť.) Zvyšný vývar použijeme na prípravu rizota zo pšena.

Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu a chvíľu opekáme. Potom osolíme, okoreníme, posypeme rascou, premiešame, podlejeme trochou vývaru a dusíme takmer domäkka, občas premiešame.

Zatiaľ si pripravíme pšeno. Pšeno pred varením očistíme od prípadných nečistôt, preložíme na husté sitko a pod tečúcou vodou premyjeme. Potom ho ešte 2 - 3 krát premyjeme vriacou vodou, aby sme odstránili horkosť, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
K takmer mäkkej mrkve, pridáme pripravené pšeno a krátko ho popražíme. Zalejeme vývarom (1:1,5 násobný objem tekutiny), premiešame a na miernom ohni varíme asi 15 minút. Potom odstavíme a necháme dôjsť v zakrytom hrnci. Pred koncom varenia, pridáme hrášok, ochutíme kurkumou a premiešame. Nakoniec ochutíme petržlenovou vňaťou, prípadne osolíme alebo okoreníme.

Na tanier najprv naservírujeme pšenové rizoto, na ktoré položíme pošírovanú rybu a ozdobíme petržlenovou vňaťou alebo inou bylinkou.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Hotové jedlo je chutné, zdravé a ľahko stráviteľné, čo je ideálne na odľahčenie organizmu.
Vývar, ktorý ste použili na pošírovanie rozhodne nevylievajte! Môžete ho použiť na prípravu omáčok alebo hustejších polievok.
Pošírovaná treska na rizote zo pšena - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore