Zapekané cestoviny
500 g celozrnných špagiet
180 g sójového granulátu alebo 500 g mletého mäsa
1 zeleninový alebo hovädzí bujón bez glutamanu
olivový olej
1 stredne veľká cibuľa
1 mrkva
1 malý zeler
5 ks väčších šampiňónov
1 strúčik cesnaku
250 ml sladkej smotany
2 vajcia
100 g tvrdého syra
morská bylinková soľ, garam masala
mleté čierne korenie, grilovacie korenie
mletá rasca, petržlenová vňať
majorán podľa chuti
kukuričná strúhanka
180 g sójového granulátu alebo 500 g mletého mäsa
1 zeleninový alebo hovädzí bujón bez glutamanu
olivový olej
1 stredne veľká cibuľa
1 mrkva
1 malý zeler
5 ks väčších šampiňónov
1 strúčik cesnaku
250 ml sladkej smotany
2 vajcia
100 g tvrdého syra
morská bylinková soľ, garam masala
mleté čierne korenie, grilovacie korenie
mletá rasca, petržlenová vňať
majorán podľa chuti
kukuričná strúhanka
Sójový granulát vsypeme do hrnca, pridáme bujón, zalejeme vriacou vodou a varíme cca 10 - 15 minút. Potom scedíme, vytlačíme prebytočnú tekutinu a necháme na sitku odkvapkať.
Na panvici rozohrejeme trochu oleja, na ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, nahrubo nastrúhanú mrkvu a zeler, osolíme, okoreníme a za občasného miešania dusíme domäkka, kým sa neodparí takmer všetká tekutina. Potom pridáme sójový granulát, ochutíme rascou a zvyšnými koreninami (okrem petržlenovej vňate a majoránu). Dôkladne premiešame a všetko spolu krátko podusíme. Odstavíme a dochutíme pretlačeným strúčikom cesnaku a majoránom, prípadne osolíme a okoreníme.
Špagety uvaríme podľa návodu na obale a po uvarení ich scedíme.
Vo vhodnej nádobe rozmiešame smotanu s vajíčkami, jemne osolíme, okoreníme a dochutíme petržlenovou vňaťou.
Pekáč potrieme olejom a posypeme strúhankou. Na dno navrstvíme polovicu špagiet, na ktoré navrstvíme sójovo-šampiňónovú zmes a prikryjeme zvyšnými špagetami. Posypeme najemno strúhaným syrom a rovnomerne polejeme smotanovo-vajíčkovou zálievkou. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a zapekáme cca 20 minút, kým sa syr neroztopí a nezíska zlatistú farbu.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Na panvici rozohrejeme trochu oleja, na ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, nahrubo nastrúhanú mrkvu a zeler, osolíme, okoreníme a za občasného miešania dusíme domäkka, kým sa neodparí takmer všetká tekutina. Potom pridáme sójový granulát, ochutíme rascou a zvyšnými koreninami (okrem petržlenovej vňate a majoránu). Dôkladne premiešame a všetko spolu krátko podusíme. Odstavíme a dochutíme pretlačeným strúčikom cesnaku a majoránom, prípadne osolíme a okoreníme.
Špagety uvaríme podľa návodu na obale a po uvarení ich scedíme.
Vo vhodnej nádobe rozmiešame smotanu s vajíčkami, jemne osolíme, okoreníme a dochutíme petržlenovou vňaťou.
Pekáč potrieme olejom a posypeme strúhankou. Na dno navrstvíme polovicu špagiet, na ktoré navrstvíme sójovo-šampiňónovú zmes a prikryjeme zvyšnými špagetami. Posypeme najemno strúhaným syrom a rovnomerne polejeme smotanovo-vajíčkovou zálievkou. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a zapekáme cca 20 minút, kým sa syr neroztopí a nezíska zlatistú farbu.
Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára