Makové palacinky s brusnicovou omáčkou
2 vajcia
300 g hladkej špaldovej múky
50 g mletého maku
2 ČL trstinového cukru
500 - 600 ml mlieka podľa potreby
štipka soli
2 PL oleja
kokosový olej na pečenie
300 g hladkej špaldovej múky
50 g mletého maku
2 ČL trstinového cukru
500 - 600 ml mlieka podľa potreby
štipka soli
2 PL oleja
kokosový olej na pečenie
Brusnicová omáčka: 150 g sušených brusníc 600 ml vody 2 - 3 PL trstinového cukru podľa chuti 1 citrón 15 g kukuričného škrobu 50 ml polosladkého červeného vína 1 ks celej škorice | Maková náplň: 300 g mletého maku 100 g trstinového práškového cukru 1 ČL mletej škorice 1 vanilkový cukor 200 - 220 ml smotany alebo mlieka |
Vajíčka rozšľaháme, pridáme cukor, mletý mak a mlieko. Postupne za stáleho miešania pridávame preosiatu múku zmiešanú so štipkou soli. Metličkou dôkladne vymiešame na hladké palacinkové cesto, pridáme olej a opäť dôkladne premiešame. Cesto necháme chvíľu odpočívať, kým si pripravíme makovú náplň.
Na malom množstve kokosového oleja z cesta upečieme tenké palacinky.
Príprava makovej náplne: Mak zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme škoricu a premiešame. Zalejeme teplou smotanou alebo mliekom a dôkladne premiešame.
Upečené palacinky potrieme makovou plnkou a zrolujeme.
Brusnicová omáčka: V 100 ml vody rozmiešame kukuričný škrob. Do zvyšných 500 ml vody, pridáme cukor a dáme na oheň. Pridáme citrónovú kôru a šťavu, prilejeme víno, pridáme celú škoricu, brusnice a chvíľu povaríme. Pred koncom varenia, kým omáčku odstavíme, prilejeme rozmiešaný škrob a za občasného miešania necháme prejsť varom. Hotovú omáčku odstavíme. (Omáčka by mala mať mierne sladko-kyslú príchuť).
Naplnené palacinky naservírujeme na tanier, polejeme teplou brusnicovou omáčkou a podávame.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Na malom množstve kokosového oleja z cesta upečieme tenké palacinky.
Príprava makovej náplne: Mak zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme škoricu a premiešame. Zalejeme teplou smotanou alebo mliekom a dôkladne premiešame.
Upečené palacinky potrieme makovou plnkou a zrolujeme.
Brusnicová omáčka: V 100 ml vody rozmiešame kukuričný škrob. Do zvyšných 500 ml vody, pridáme cukor a dáme na oheň. Pridáme citrónovú kôru a šťavu, prilejeme víno, pridáme celú škoricu, brusnice a chvíľu povaríme. Pred koncom varenia, kým omáčku odstavíme, prilejeme rozmiešaný škrob a za občasného miešania necháme prejsť varom. Hotovú omáčku odstavíme. (Omáčka by mala mať mierne sladko-kyslú príchuť).
Naplnené palacinky naservírujeme na tanier, polejeme teplou brusnicovou omáčkou a podávame.
Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára