Makové lievance s citrónovým krémom
150 ml mlieka
najemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
šťava z 1 citróna
1 vanilkový cukor
2 PL rozpusteného masla
1 vajce
125 g hladkej špaldovej múky
1 ČL sódy bikarbóny
1 - 2 PL trstinového práškového cukru
1 PL nemletého maku
Citrónový krém:
2 žĺtky
20 - 30 g trstinového cukru (podľa chuti)
35 ml citrónovej šťavy
najemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
25 g masla
100 ml šľahačkovej smotany
černice na ozdobenie
najemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
šťava z 1 citróna
1 vanilkový cukor
2 PL rozpusteného masla
1 vajce
125 g hladkej špaldovej múky
1 ČL sódy bikarbóny
1 - 2 PL trstinového práškového cukru
1 PL nemletého maku
Citrónový krém:
2 žĺtky
20 - 30 g trstinového cukru (podľa chuti)
35 ml citrónovej šťavy
najemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
25 g masla
100 ml šľahačkovej smotany
černice na ozdobenie
Najprv si pripravíme citrónový krém: Do misky dáme žĺtky, šťavu a kôru z citróna, maslo a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievame až do zhustnutia. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť (môžeme pripraviť aj deň vopred). Do studeného krému vlejeme vychladenú smotanu a jemne vyšľaháme tak, aby krém ostal trocha tekutý.
Príprava cesta: Do jednej misky dáme mlieko, citrónovú kôru a šťavu a necháme pár minút odstáť. Mlieko sa o chvíľu zrazí. Potom pridáme vajíčko, vanilkový cukor a maslo. Dôkladne premiešame. Prisypeme múku zmiešanú so sódou bikarbónou, cukrom, makom a zľahka premiešame.
Panvicu s jamkami jemne potrieme olejom a pomocou lyžice naplníme jamky cestom a opečieme z obidvoch strán.
Makové lievance naservírujeme do tanierov, výdatne polejeme citrónovým krémom a ozdobíme černicami.
Prajem dobrú chuť!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára