Orechový koláč
200 ml polohrubej špaldovej múky
200 ml mletých vlašských orechov
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
štipka soli
2 ČL kakaa
4 vajcia
170 ml trstinového cukru (podľa chuti)
1 vanilkový cukor
100 ml oleja
200 g kyslej smotany
3 ČL rumu
200 ml mletých vlašských orechov
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
štipka soli
2 ČL kakaa
4 vajcia
170 ml trstinového cukru (podľa chuti)
1 vanilkový cukor
100 ml oleja
200 g kyslej smotany
3 ČL rumu
Plnka: 450 ml mlieka 60 g jemného kukuričného škrobu Gustin 3 - 4 PL trstinového cukru (podľa chuti) 3 - 4 ČL mletých orechov 110 g masla (izbovej teploty) cca 10 g čokolády (nemusí byť) | Poleva: 110 g čokolády na varenie s 52% kakaa 2 - 3 PL oleja mleté orechy na posypanie |
Múku, prášok do pečiva a kakao preosejeme, pridáme štipku soli a premiešame.
Metličkou dôkladne zmiešame kyslú smotanu s olejom a rumom.
Vajíčka s trstinovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme na hustejšiu penu, do ktorej postupne vmiešame zmes múky, kyslej smotany a mleté orechy. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 170°C pečieme asi 30 - 35 minút. Po upečení korpus vyberieme z plechu a na mriežke ho necháme vychladnúť.
Príprava plnky: Čokoládu najemno nastrúhame. V 200 ml mlieka rozmiešame kukuričný škrob. Do zvyšného mlieka dáme cukor a za stáleho miešania privedieme takmer do varu. Potom vlejeme rozmiešaný Gustin, pridáme mleté orechy a uvaríme na hustú kašu. Odstavíme a do horúcej kaše postupne pridávame kúsky masla, čokoládu a vyšľaháme na hladkú plnku.
Vlažnú plnku natrieme na korpus a dáme do chladu stuhnúť. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou a posypeme orechmi.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Metličkou dôkladne zmiešame kyslú smotanu s olejom a rumom.
Vajíčka s trstinovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme na hustejšiu penu, do ktorej postupne vmiešame zmes múky, kyslej smotany a mleté orechy. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 170°C pečieme asi 30 - 35 minút. Po upečení korpus vyberieme z plechu a na mriežke ho necháme vychladnúť.
Príprava plnky: Čokoládu najemno nastrúhame. V 200 ml mlieka rozmiešame kukuričný škrob. Do zvyšného mlieka dáme cukor a za stáleho miešania privedieme takmer do varu. Potom vlejeme rozmiešaný Gustin, pridáme mleté orechy a uvaríme na hustú kašu. Odstavíme a do horúcej kaše postupne pridávame kúsky masla, čokoládu a vyšľaháme na hladkú plnku.
Vlažnú plnku natrieme na korpus a dáme do chladu stuhnúť. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou a posypeme orechmi.
Prajem dobrú chuť!
Čokoláda, orechy a rum sa k sebe výborne hodia. Tento koláčik je nielen s krásnou vôňou, ale aj s chuťou orechov a rumu.
Do plnky môžete pridať vanilkový cukor alebo lyžičku vanilkovej arómy.
Pre rýchlejšiu prípravu koláča, stačí vychladnutý korpus poliať čokoládovou polevou a posypať orechmi.
Pozrite si podobný recept: Jednoduchý orechový koláč.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára