Išlové (išelské) tortičky
100 g špaldovej hladkej múky
100 g celozrnnej špaldovej múky jemne mletej
štvrť lyžičky prášku do pečiva
1 - 2 ČL carobu
60 g práškového cukru
30 g mletých vlašských orechov
120 g masla (izbovej teploty)
1 žĺtok (izbovej teploty)
100 g celozrnnej špaldovej múky jemne mletej
štvrť lyžičky prášku do pečiva
1 - 2 ČL carobu
60 g práškového cukru
30 g mletých vlašských orechov
120 g masla (izbovej teploty)
1 žĺtok (izbovej teploty)
Plnka: 1 bielok a štipka soli 300 ml mlieka 1 vanilkový puding 1/2 ČL vanilkového cukru 1 - 2 PL trstinového cukru (podľa chuti) 100 g masla (izbovej teploty) 1 - 2 PL rumu domáci džem/lekvár - ríbezľový, višňový | Poleva: 100 g čokolády na varenie 1 ČL repkového oleja |
Obidve múky, prášok do pečiva, práškový cukor a carob preosejeme, pridáme mleté orechy a premiešame. Do zmesi zľahka zapracujeme zmäknuté maslo, pridáme žĺtok a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na hodinku do chladničky. Potom cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na cca 3 - 4 mm hrubý plát a pomocou formičky vykrajujeme menšie kolieska. Kolieska ukladáme ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 160°C pečieme 10 - 12 minút. Necháme vychladnúť.
Pripravíme si plnku: Z bielka a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Z mlieka, pudingového prášku, vanilkového a trstinového cukru uvaríme hustý puding. Do horúceho pudingu, pridávame kúsky masla a vyšľaháme hladkú plnku. Potom postupne zašľaháme sneh, nakoniec pridáme rum a prešľaháme.
Polovicu koliesok najprv potrieme džemom, potom plnkou, prilepíme zvyšné kolieska a nakoniec polejeme čokoládovou polevou. Vrch ozdobíme polovicou vlašského orecha alebo mandľovými lupienkami. Na chladnom mieste necháme stuhnúť.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Pripravíme si plnku: Z bielka a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Z mlieka, pudingového prášku, vanilkového a trstinového cukru uvaríme hustý puding. Do horúceho pudingu, pridávame kúsky masla a vyšľaháme hladkú plnku. Potom postupne zašľaháme sneh, nakoniec pridáme rum a prešľaháme.
Polovicu koliesok najprv potrieme džemom, potom plnkou, prilepíme zvyšné kolieska a nakoniec polejeme čokoládovou polevou. Vrch ozdobíme polovicou vlašského orecha alebo mandľovými lupienkami. Na chladnom mieste necháme stuhnúť.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Tieto chutné koláčiky je najlepšie plniť deň pred podávaním - vtedy sú najchutnejšie. Mňam!
0 komentárov:
Zverejnenie komentára