Zeleninový kuskus
500 g kuskusu
1 červená cibuľa
3 - 4 strúčiky cesnaku
1 - 2 mrkvy
2 červené papriky
1 menší baklažán
1 mladá tekvica alebo cuketa
3 väčšie paradajky
olivový olej
morská bylinková soľ
mletá rasca, mleté čierne korenie
petržlenová vňať
talianske bylinky
zeleninový vývar na kuskus
1 červená cibuľa
3 - 4 strúčiky cesnaku
1 - 2 mrkvy
2 červené papriky
1 menší baklažán
1 mladá tekvica alebo cuketa
3 väčšie paradajky
olivový olej
morská bylinková soľ
mletá rasca, mleté čierne korenie
petržlenová vňať
talianske bylinky
zeleninový vývar na kuskus
Baklažán umyjeme, osušíme a konce odrežeme. Potom ho po dĺžke rozrežeme na polovicu, osolíme a necháme ho vypotiť, aby sme odstránili horkosť. Potom ho opäť umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kocky.
Zvyšnú zeleninu okrem tekvice (cukety) očistíme a umyjeme. Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno. Z tekvice odstránime jadierka, z papriky zrniečka a spolu s ostatnou zeleninou pokrájame na menšie kocky.
Na malom množstve olivového oleja speníme cibuľu, pridáme mrkvu, jemne osolíme, okoreníme, posypeme rascou, talianskymi bylinkami a chvíľu opekáme. Podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Občas premiešame a podľa potreby podlievame vodou alebo vývarom. Potom pridáme baklažán, premiešame a opäť dusíme do polomäkka. Nasleduje paprika, cesnak, tekvica, paradajky a všetko spolu dusíme domäkka (zelenina má byť mäkká, nie rozvarená). Podľa chuti dochutíme soľou a korením. Premiešame a odstavíme. K zelenine pridáme suchý kuskus, ktorý podľa návodu zalejeme horúcim vývarom. Pridáme pár kvapiek olivového oleja a dobre premiešame. Prikryjeme pokrievkou a počkáme 8 - 10 minút, aby kuskus napučal a zmäkol. Medzitým kuskus párkrát premiešame.
K hotovému zeleninovému kuskusu nasekáme petržlenovú vňať (kto chce môže si pridať pár kvapiek citrónovej šťavy, ja som nedala) a premiešame.
Hotové jedlo je chutné, zdravé a ľahko stráviteľné.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Zvyšnú zeleninu okrem tekvice (cukety) očistíme a umyjeme. Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno. Z tekvice odstránime jadierka, z papriky zrniečka a spolu s ostatnou zeleninou pokrájame na menšie kocky.
Na malom množstve olivového oleja speníme cibuľu, pridáme mrkvu, jemne osolíme, okoreníme, posypeme rascou, talianskymi bylinkami a chvíľu opekáme. Podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Občas premiešame a podľa potreby podlievame vodou alebo vývarom. Potom pridáme baklažán, premiešame a opäť dusíme do polomäkka. Nasleduje paprika, cesnak, tekvica, paradajky a všetko spolu dusíme domäkka (zelenina má byť mäkká, nie rozvarená). Podľa chuti dochutíme soľou a korením. Premiešame a odstavíme. K zelenine pridáme suchý kuskus, ktorý podľa návodu zalejeme horúcim vývarom. Pridáme pár kvapiek olivového oleja a dobre premiešame. Prikryjeme pokrievkou a počkáme 8 - 10 minút, aby kuskus napučal a zmäkol. Medzitým kuskus párkrát premiešame.
K hotovému zeleninovému kuskusu nasekáme petržlenovú vňať (kto chce môže si pridať pár kvapiek citrónovej šťavy, ja som nedala) a premiešame.
Hotové jedlo je chutné, zdravé a ľahko stráviteľné.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Kto má rád pikantnejšie jedlá môže k zelenine nasekať jednu chilli papričku.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára