Kváskový bryndzovník
300 g hladkej špaldovej múky
100 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
100 ml vlažného mlieka
1 ČL soli
2 PL cukru
3 PL olivového oleja
1 vajce izbovej teploty
2 menšie zemiaky uvarené v šupke
rozkvas – ražný kvások
Plnka:
400 g ovčej bryndze (100%)
135 g bieleho jogurtu
2 vajcia
2 ks jahňacej klobásy
1 väčšia červená cibuľa
čerstvý kôpor podľa chuti
Deň vopred si aktivujeme rozkvas - ražný kvások.
Múky preosejeme, pridáme soľ, cukor a premiešame. Najemno strúhané zemiaky rukou zľahka zapracujeme do múky. Vlejeme vlažné mlieko, v ktorom sme rozšľahali vajíčko, prilejeme olej a kvások. Zapneme kuchynský robot a vymiesime mierne lepivé kysnuté cesto. Vymiesené cesto dáme na jemne pomúčenú dosku a ešte ho rukami premiesime a poprekladáme ako lístkové cesto. Potom cesto preložíme do misky-kysky, ktorú sme jemne potreli olejom, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 2 - 3 hodiny, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Po 2 až 3 hodinách cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a cesto, opäť párkrát poprekladáme ako lístkové cesto. Potom cesto rukami rovnomerne roztiahneme na veľký plech vyložený papierom na pečenie. Plech s cestom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ešte cca 1,5 hodiny kysnúť, kým pekne nenarastie.
Zatiaľ si pripravíme plnku: Bryndzu s jogurtom a vajíčkami dôkladne vymiešame. Pridáme trochu posekaného kôpru a premiešame.
Klobásu nakrájame na tenké polkolieska a cibuľu na tenké mesiačiky.
Bryndzovú plnku rovnomerne rozotrieme na vykysnuté cesto. Posypeme klobásou (alebo opraženou nadrobno nakrájanou slaninou), cibuľou a najemno posekaným kôprom.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 30 - 35 minút. Bryndzovník je hotový, keď je dozlatista upečený. Po upečení bryndzovník pomocou papiera preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Výborná slaná chuťovka z kváskového cesta.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
100 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
100 ml vlažného mlieka
1 ČL soli
2 PL cukru
3 PL olivového oleja
1 vajce izbovej teploty
2 menšie zemiaky uvarené v šupke
rozkvas – ražný kvások
Plnka:
400 g ovčej bryndze (100%)
135 g bieleho jogurtu
2 vajcia
2 ks jahňacej klobásy
1 väčšia červená cibuľa
čerstvý kôpor podľa chuti
Deň vopred si aktivujeme rozkvas - ražný kvások.
Múky preosejeme, pridáme soľ, cukor a premiešame. Najemno strúhané zemiaky rukou zľahka zapracujeme do múky. Vlejeme vlažné mlieko, v ktorom sme rozšľahali vajíčko, prilejeme olej a kvások. Zapneme kuchynský robot a vymiesime mierne lepivé kysnuté cesto. Vymiesené cesto dáme na jemne pomúčenú dosku a ešte ho rukami premiesime a poprekladáme ako lístkové cesto. Potom cesto preložíme do misky-kysky, ktorú sme jemne potreli olejom, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 2 - 3 hodiny, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Po 2 až 3 hodinách cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a cesto, opäť párkrát poprekladáme ako lístkové cesto. Potom cesto rukami rovnomerne roztiahneme na veľký plech vyložený papierom na pečenie. Plech s cestom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ešte cca 1,5 hodiny kysnúť, kým pekne nenarastie.
Zatiaľ si pripravíme plnku: Bryndzu s jogurtom a vajíčkami dôkladne vymiešame. Pridáme trochu posekaného kôpru a premiešame.
Klobásu nakrájame na tenké polkolieska a cibuľu na tenké mesiačiky.
Bryndzovú plnku rovnomerne rozotrieme na vykysnuté cesto. Posypeme klobásou (alebo opraženou nadrobno nakrájanou slaninou), cibuľou a najemno posekaným kôprom.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 30 - 35 minút. Bryndzovník je hotový, keď je dozlatista upečený. Po upečení bryndzovník pomocou papiera preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Výborná slaná chuťovka z kváskového cesta.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
0 komentárov:
Zverejnenie komentára