Sójové guľky so zemiakmi a smotanou
cca 10 ks zemiakov
morská soľ
mleté korenie 4 farieb
korenie na pečené zemiaky
grilovacie korenie
2 väčšie paradajky
cca 250 g brokolice
olivový olej
kukuričná strúhanka
morská soľ
mleté korenie 4 farieb
korenie na pečené zemiaky
grilovacie korenie
2 väčšie paradajky
cca 250 g brokolice
olivový olej
kukuričná strúhanka
Sójové guľky: 150 g sójového granulátu 1 zeleninový bujón 1 malá červená cibuľa 2 - 3 strúčiky cesnaku 1 menší zemiak 1 malá mrkva 1 vajce morská bylinkový soľ mleté čierne korenie, mletá rasca grilovacie korenie, korenie garam masala majorán, petržlenová vňať na zahustenie kukuričná strúhanka | Smotanová zálievka: 250 g kyslej smotany cca 60 ml mlieka 100 g syra Cheddar (nahrubo strúhaný) 3 - 4 strúčiky cesnaku mleté čierne korenie petržlenová a kôprová vňať |
Najprv si pripravíme sójové guľky. Sójový granulát vsypeme do hrnca, pridáme bujón, podľa návodu zalejeme vodou a varíme domäkka. Potom scedíme, vytlačíme prebytočnú tekutinu, necháme odkvapkať a vychladnúť.
Zeleninu očistíme a umyjeme. Mrkvu nastrúhame najemno a zemiak nahrubo. Cibuľu pokrájame nadrobno a cesnak pretlačíme cez lis. Pridáme studený sójový granulát, vajíčko, osolíme, okoreníme a všetko spolu dôkladne premiešame. Ak treba zahustíme podľa potreby strúhankou (ja som nezahusťovala). Prikryjeme a odložíme do chladu najlepšie cez noc, aby sa suroviny chuťovo spojili.
Na druhý deň zo sójovej zmesi formujeme guľky.
Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, ktoré vložíme do parného hrnca a sparíme do polomäkka.
Zemiaky očistíme a celé ich uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, necháme trochu vychladnúť a nakrájame na kolieska.
Pekáč potrieme olejom, posypeme strúhankou a na dno navrstvíme zemiaky, ktoré jemne ochutíme koreninami. Na zemiaky poukladáme pripravené guľky a medzi guľky striedavo ukladáme ružičky brokolice a mesiačiky paradajok.
Nakoniec si pripravíme smotanovú zálievku: V miske dôkladne zmiešame smotanu, mlieko, syr, pretlačené strúčiky cesnaku, posypeme petržlenovou a kôprovou vňaťou a dochutíme korením. Takto pripravenú zálievku pomocou lyžice rovnomerne navrstvíme na suroviny v pekáči.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a zapekáme 20 - 25 minút.
Podávame s ľadovým šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Sójový granulát môžeme nahradiť mletým mäsom 300 - 500 g a pripravíme podľa receptu. Očistené zemiaky nakrájame na tenké kolieska a surové navrstvíme do vymasteného pekáča. Ďalej pokračujeme tak, ako je uvedené hore v recepte, len s tým rozdielom, že pekáč prikryjeme alobalom a pri teplote 180°C pečieme podľa potreby 50 - 60 minút. Alobal zložíme 15 minút pred dopečením, aby sme zabránili pripáleniu syra a získali pekný zapečený povrch.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára