Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 13. mája 2020

Sójové guľky so zemiakmi a smotanou

 Sójové guľky so zemiakmi a smotanou - recept
cca 10 ks zemiakov
morská soľ
mleté korenie 4 farieb
korenie na pečené zemiaky
grilovacie korenie
2 väčšie paradajky
cca 250 g brokolice
olivový olej
kukuričná strúhanka

Sójové guľky:
150 g sójového granulátu
1 zeleninový bujón
1 malá červená cibuľa
2 - 3 strúčiky cesnaku
1 menší zemiak
1 malá mrkva
1 vajce
morská bylinkový soľ
mleté čierne korenie, mletá rasca
grilovacie korenie, korenie garam masala
majorán, petržlenová vňať
na zahustenie kukuričná strúhanka

Smotanová zálievka:
250 g kyslej smotany
cca 60 ml mlieka
100 g syra Cheddar (nahrubo strúhaný)
3 - 4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
petržlenová a kôprová vňať

Najprv si pripravíme sójové guľky. Sójový granulát vsypeme do hrnca, pridáme bujón, podľa návodu zalejeme vodou a varíme domäkka. Potom scedíme, vytlačíme prebytočnú tekutinu, necháme odkvapkať a vychladnúť.
Zeleninu očistíme a umyjeme. Mrkvu nastrúhame najemno a zemiak nahrubo. Cibuľu pokrájame nadrobno a cesnak pretlačíme cez lis. Pridáme studený sójový granulát, vajíčko, osolíme, okoreníme a všetko spolu dôkladne premiešame. Ak treba zahustíme podľa potreby strúhankou (ja som nezahusťovala). Prikryjeme a odložíme do chladu najlepšie cez noc, aby sa suroviny chuťovo spojili.
Na druhý deň zo sójovej zmesi formujeme guľky.

Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, ktoré vložíme do parného hrnca a sparíme do polomäkka.
Zemiaky očistíme a celé ich uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, necháme trochu vychladnúť a nakrájame na kolieska.

Pekáč potrieme olejom, posypeme strúhankou a na dno navrstvíme zemiaky, ktoré jemne ochutíme koreninami. Na zemiaky poukladáme pripravené guľky a medzi guľky striedavo ukladáme ružičky brokolice a mesiačiky paradajok.
Nakoniec si pripravíme smotanovú zálievku: V miske dôkladne zmiešame smotanu, mlieko, syr, pretlačené strúčiky cesnaku, posypeme petržlenovou a kôprovou vňaťou a dochutíme korením. Takto pripravenú zálievku pomocou lyžice rovnomerne navrstvíme na suroviny v pekáči.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a zapekáme 20 - 25 minút.
Podávame s ľadovým šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Sójový granulát môžeme nahradiť mletým mäsom 300 - 500 g a pripravíme podľa receptu. Očistené zemiaky nakrájame na tenké kolieska a surové navrstvíme do vymasteného pekáča. Ďalej pokračujeme tak, ako je uvedené hore v recepte, len s tým rozdielom, že pekáč prikryjeme alobalom a pri teplote 180°C pečieme podľa potreby 50 - 60 minút. Alobal zložíme 15 minút pred dopečením, aby sme zabránili pripáleniu syra a získali pekný zapečený povrch.
Sójové guľky so zemiakmi a smotanou - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore