Kyslá zemiakovo-zeleninová polievka
5 - 6 väčších zemiakov
1 väčšia mrkva
1 väčší petržlen
1 malý kaleráb
1 - 2 bobkové listy
250 ml sladkej smotany
trocha mlieka
morská bylinková soľ
mleté korenie štyroch farieb
mletá rasca
korenie garam masla
ocot alebo citrónová šťava
kôpor na ozdobu
1 väčšia mrkva
1 väčší petržlen
1 malý kaleráb
1 - 2 bobkové listy
250 ml sladkej smotany
trocha mlieka
morská bylinková soľ
mleté korenie štyroch farieb
mletá rasca
korenie garam masla
ocot alebo citrónová šťava
kôpor na ozdobu
Zemiaky a zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky.
Zeleninu zalejeme vodou, vhodíme bobkový list, osolíme, okoreníme a varíme takmer domäkka. Pridáme zemiaky a všetko spolu uvaríme domäkka. Vlejeme smotanu, mlieko a za stáleho miešania necháme prejsť varom. Podľa chuti dochutíme soľou a korením. Odstavíme a necháme polievku trochu vychladnúť a dochutíme octom alebo citrónovou šťavou. (Je potrebné nechať polievku mierne vychladnúť preto, aby sa nám pri dochutení kyslosti nezrazila a nevytvorili sa hrudky.)
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Zeleninu zalejeme vodou, vhodíme bobkový list, osolíme, okoreníme a varíme takmer domäkka. Pridáme zemiaky a všetko spolu uvaríme domäkka. Vlejeme smotanu, mlieko a za stáleho miešania necháme prejsť varom. Podľa chuti dochutíme soľou a korením. Odstavíme a necháme polievku trochu vychladnúť a dochutíme octom alebo citrónovou šťavou. (Je potrebné nechať polievku mierne vychladnúť preto, aby sa nám pri dochutení kyslosti nezrazila a nevytvorili sa hrudky.)
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Kto chce môže pridať aj zápražku z hladkej múky (ja nedávam) alebo časť zemiakov vybrať z polievky, rozmixovať do hladkej konzistencie, vložiť späť do polievky, dôkladne rozmiešať, nechať prejsť varom a polievka sa krásne zahustí.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára