Jednoduchý orechovo-citrónový koláč
300 g mletých orechov alebo mandlí
140 g trstinového cukru
4 vajcia
100 ml acidofilného mlieka
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
kôra a šťava z 1 citróna
2 PL celého maku
štipka soli
Krém:
250 g mascarpone
180 g kyslej smotany 16%
3 - 4 PL agáve sirupu alebo tekutého medu (podľa chuti)
citrónová kôra
4 - 5 PL citrónovej šťavy (podľa chuti)
140 g trstinového cukru
4 vajcia
100 ml acidofilného mlieka
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
kôra a šťava z 1 citróna
2 PL celého maku
štipka soli
Krém:
250 g mascarpone
180 g kyslej smotany 16%
3 - 4 PL agáve sirupu alebo tekutého medu (podľa chuti)
citrónová kôra
4 - 5 PL citrónovej šťavy (podľa chuti)
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky s trstinovým cukrom vyšľaháme na bledú hmotu, pridáme acidofilné mlieko, prášok do pečiva, citrónovú kôru a šťavu a prešľaháme. Potom pridáme mak a postupne vmiešame mleté orechy alebo mandle. Sneh z bielkov zľahka po častiach zamiešame do orechového cesta. Cesto dáme na plech vyložený papierom na pečenie, zarovnáme a vo vyhriatej rúre na 175°C pečieme 20 - 25 minút. Po upečení korpus vyberieme z plechu a na mriežke ho necháme vychladnúť.
Príprava krému: Mascarpone zmiešame s kyslou smotanou, agáve sirupom, citrónovou šťavou a kôrou.
Na vychladnutý korpus natrieme krém, posypeme strúhanou čokoládou a dáme na chvíľu do chladničky. Nakrájame a ozdobíme orechom a lístkami medovky.
Prajem dobrú chuť!
Koláčik má krásnu orechovo-citrónovú vôňu a tým, že nie je veľmi sladký vynikne jeho svieža citrónová chuť.
Tento koláčik som piekla aj s mandľami, tiež je dobrý, korpus po reze držal svoj tvar a tento orechový sa mierne mrvil.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára