Obrátený ríbezľovo-čučoriedkový koláč
170 g hladkej špaldovej múky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
110 g trstinového cukru
125 g zmäknutého masla
citrónová kôra z 1 citróna
4 vajcia
2 - 3 PL trstinového cukru na posypanie formy
cca 500 g mix ovocia - ríbezle a čučoriedky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
110 g trstinového cukru
125 g zmäknutého masla
citrónová kôra z 1 citróna
4 vajcia
2 - 3 PL trstinového cukru na posypanie formy
cca 500 g mix ovocia - ríbezle a čučoriedky
Z ríbezlí odstránime stonky, umyjeme a na sitku necháme dobre odkvapkať. Očistené čučoriedky tiež umyjeme a necháme na sitku odkvapkať.
Do misky dáme cukor, maslo (trochu masla si odložíme) a vyšľaháme do peny. Pridáme vajcia, citrónovú kôru a opäť prešľaháme. Počas šľahania prisypávame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Najprv šľaháme pri nízkych otáčkach a postupne počas šľahania zvyšujeme otáčky, aby sme vyšľahali hladké cesto, ktoré je trochu hustejšie.
Tortovú formu s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie, posypeme trstinovým cukrom, kde tu po forme rozložíme malé kúsky masla a na to navrstvíme ríbezle a čučoriedky. Na ovocie rovnomerne rozotrieme cesto a pri teplote 180°C pečieme 35 - 40 minút. Koláč necháme chvíľu chladnúť vo forme, potom ho obrátime na väčší tanier alebo podnos. Papier opatrne dáme dolu a necháme úplne vychladnúť. Posypeme trstinovým práškovým cukrom, pokrájame na porcie a môžeme podávať.
Teraz je ten správny čas na prípravu tohto letného koláčika, ktorý je chutný, šťavnatý a so sviežou sladko-kyslou chuťou. Už len uvariť kávičku a môžeme maškrtiť:)
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: Do misky dáme cukor, maslo (trochu masla si odložíme) a vyšľaháme do peny. Pridáme vajcia, citrónovú kôru a opäť prešľaháme. Počas šľahania prisypávame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Najprv šľaháme pri nízkych otáčkach a postupne počas šľahania zvyšujeme otáčky, aby sme vyšľahali hladké cesto, ktoré je trochu hustejšie.
Tortovú formu s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie, posypeme trstinovým cukrom, kde tu po forme rozložíme malé kúsky masla a na to navrstvíme ríbezle a čučoriedky. Na ovocie rovnomerne rozotrieme cesto a pri teplote 180°C pečieme 35 - 40 minút. Koláč necháme chvíľu chladnúť vo forme, potom ho obrátime na väčší tanier alebo podnos. Papier opatrne dáme dolu a necháme úplne vychladnúť. Posypeme trstinovým práškovým cukrom, pokrájame na porcie a môžeme podávať.
Teraz je ten správny čas na prípravu tohto letného koláčika, ktorý je chutný, šťavnatý a so sviežou sladko-kyslou chuťou. Už len uvariť kávičku a môžeme maškrtiť:)
Prajem dobrú chuť!
Poznámka: Koláčik sa dá pripraviť aj zo samotných ríbezlí, čučoriedok, prípadne malín.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára