Nekysnuté makové buchty
300 g špaldovej polohrubej múky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
2 PL práškového trstinového cukru (podľa chuti)
1 vanilkový cukor
štipka soli
1/2 ČL citrónovej kôry
85 g masla (izbovej teploty)
60 ml mlieka (izbovej teploty)
1 vajce do cesta (izbovej teploty)
1 vajce na potretie
Maková plnka:
80 g mletého maku
1 PL trstinového práškového cukru (podľa chuti)
cca 1 ČL mletej škorice
100 ml teplého mlieka
1 – 2 hrste lyofilizované višne
Múku, prášok do pečiva a trstinový práškový cukor preosejeme, pridáme vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a premiešame. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a zapracujeme do múky, aby vznikla mrvenička. Potom dáme vajíčko, postupne prilievame mlieko a rukou vypracujeme jemné a hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme chvíľu pri izbovej teplote odpočívať.
Zatiaľ si pripravíme makovú plnku: Lyofilizované višne dáme do misky, zalejeme ich vodou alebo rumom a necháme chvíľu namočené. (Treba sledovať, aby sa ovocie nerozmočilo, ja som ich mala tak napoly mäkké a chrumkavé). Potom scedíme a na sitku necháme odkvapkať.
Do mletého maku dáme preosiaty práškový cukor, škoricu a premiešame. Zalejeme teplým mliekom, dôkladne premiešame a zľahka primiešame višne.
Rukami odoberáme malé kúsky cesta a v dlaniach roztlačíme na placku. Do stredu každej placky dáme plnku, dobre uzatvoríme, aby nám plnka nevytiekla a vytvarujeme buchtičku. Buchty ukladáme spojom nadol na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme 15 - 20 minút. Upečené a vychladnuté buchty posypeme práškovým trstinovým cukrom.
Tieto buchty sú rovnako voňavé, chutné, mäkučké a vláčne ako tie kysnuté:)
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Poznámka: Buchty môžeme plniť lekvárom, nutellou, tvarohovou alebo orechovou plnkou každý podľa svojej chuti.
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
2 PL práškového trstinového cukru (podľa chuti)
1 vanilkový cukor
štipka soli
1/2 ČL citrónovej kôry
85 g masla (izbovej teploty)
60 ml mlieka (izbovej teploty)
1 vajce do cesta (izbovej teploty)
1 vajce na potretie
Maková plnka:
80 g mletého maku
1 PL trstinového práškového cukru (podľa chuti)
cca 1 ČL mletej škorice
100 ml teplého mlieka
1 – 2 hrste lyofilizované višne
Múku, prášok do pečiva a trstinový práškový cukor preosejeme, pridáme vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a premiešame. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a zapracujeme do múky, aby vznikla mrvenička. Potom dáme vajíčko, postupne prilievame mlieko a rukou vypracujeme jemné a hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme chvíľu pri izbovej teplote odpočívať.
Zatiaľ si pripravíme makovú plnku: Lyofilizované višne dáme do misky, zalejeme ich vodou alebo rumom a necháme chvíľu namočené. (Treba sledovať, aby sa ovocie nerozmočilo, ja som ich mala tak napoly mäkké a chrumkavé). Potom scedíme a na sitku necháme odkvapkať.
Do mletého maku dáme preosiaty práškový cukor, škoricu a premiešame. Zalejeme teplým mliekom, dôkladne premiešame a zľahka primiešame višne.
Rukami odoberáme malé kúsky cesta a v dlaniach roztlačíme na placku. Do stredu každej placky dáme plnku, dobre uzatvoríme, aby nám plnka nevytiekla a vytvarujeme buchtičku. Buchty ukladáme spojom nadol na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme 15 - 20 minút. Upečené a vychladnuté buchty posypeme práškovým trstinovým cukrom.
Tieto buchty sú rovnako voňavé, chutné, mäkučké a vláčne ako tie kysnuté:)
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Poznámka: Buchty môžeme plniť lekvárom, nutellou, tvarohovou alebo orechovou plnkou každý podľa svojej chuti.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára