Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

utorok 31. augusta 2021

Rizoto z čiernej ryže

Rizoto z čiernej ryže - recept
500 g čiernej ryže
olivový olej
2 cibule
1 – 2 mrkvy, 1 petržlen
malý zeler, 3 – 4 stonky zeleru
2 paradajky, 3 - 4 strúčiky cesnaku
250 g šampiňónov, 1 – 2 mladé cukety
mletá rasca, mleté čierne korenie
himalájska soľ
zmes korenia Nesoldík, Paella a rizoto
štipka korenia Arménska adžika
korenie garam masala

Najprv dáme variť čiernu ryžu preto, lebo potrebuje dlhší čas na prípravu, ako biela alebo hnedá ryža. Je totiž tvrdšia.
Ryžu dôkladne opláchneme vodou a necháme na sitku odkvapkať.
Na malom množstve oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme trochu stonkového zeleru pokrájaného na malé kocky.
Posypeme rascou, soľou, čiernym korením a korením Nesoldík, štipku Arménskej adžiky, Paella a rizoto. Premiešame a chvíľu opekáme. Pridáme ryžu a všetko za stáleho miešania opekáme asi jednu minútu, aby nám ryža neprihorela. Zalejeme zhruba 2,5 - 3 násobkom horúcej vody, ako bol pomer ryže. Prikryjeme, a keď voda začne vrieť plameň znížime a varíme domäkka. Počas varenia občas skontrolujeme koľko je vody v hrnci, aby sa ryža nepripálila. Trvá to cca 45 - 60 minút.

Zatiaľ, čo sa varí ryža pripravíme si zeleninu. Mrkva, petržlen, obidva druhy zeleru, cukety a paradajky nakrájame na kocky a šampiňóny na plátky.

Na malom množstve oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme všetku zeleninu okrem cukety, cesnaku a paradajok. Jemne osolíme, okoreníme a posypeme rascou, zmesou korenín garam masala a Nesoldík. Premiešame a dusíme do polomäkka. Ak treba podlievame trochou vody. Potom dáme šampiňóny, cuketu, opäť premiešame a chvíľu podusíme. Nakoniec pridáme paradajky, pretlačené strúčiky cesnaku a dusíme domäkka (všetká zelenina bola pripravená domäkka okrem cukety - tá bola chrumkavá lebo takto to máme radi. Samozrejme každý si to pripraví podľa svojej chuti).

Zatiaľ, čo sme pripravili zeleninu sa nám uvarila aj ryža. Do zeleninovej zmesi dáme uvarenú čiernu ryžu a dôkladne premiešame. Hotové rizoto môžeme ešte dochutiť cherry paradajkou, ktorá dodá jedlu sviežosť. Ja som nechala rizoto ešte chvíľu postáť, aby sa chute spojili, ale nemusíte.
Podávame s hlávkovým alebo ľadovým šalátom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Ak má niekto problém s koreninami (tie sa dajú kúpiť v rôznych kamenných obchodoch so zdravou výživou alebo tu), prípadne ryžu a zeleninu si môžete dochutiť tak, ako ste zvyknutí.

Čierna ryža je vzácna obilnina, ktorá je prospešná pre náš organizmus. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, vitamínu E, bielkovín, vlákniny, je bezlepková a ľahko stráviteľná. Bojujete s ňou proti rakovine a preto ju treba zaradiť do svojho jedálnička.
Rizoto z čiernej ryže - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore