Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

štvrtok 9. septembra 2021

Domáci slivkový lekvár

Domáci slivkový lekvár - recept
2 kg mix zrelých domácich žltých a modrých sliviek
200 g trstinového cukru

Slivky umyjeme a odstránime kôstky.
Vykôstkované slivky buď pomelieme alebo tyčovým mixérom dôkladne zmixujeme. Preložíme do hrnca a (od začiatku varenia až po koniec) za stáleho miešania odspodu a po obvode, cez stred hrnca varíme, kým masa začne chytať farbu a konzistenciu. Po nejakom čase sa nám odparí voda a zmenší sa objem masy, ktorá krásne buble, vonia a hustne. Urobíme si skúšku hustoty – na malý plytký tanierik dáme 3 lyžice slivkovej masy, necháme vychladnúť, lyžičkou alebo prstom cez stred urobíme čiaru, ak sa cestička nespojí, môžeme pridať cukor, lekvár je už dostatočne hustý. Po nasypaní cukor ostáva na hladine, až po zamiešaní sa ponorí a varíme ešte niekoľko desiatok minút.
Horúci lekvár nalejeme do čistých suchých zaváracích pohárov, dobre uzavrieme viečkom, otočíme hore dnom, po hodine otočíme a necháme vychladnúť.
Tatko si pripravíme chutný, hustý a voňavý bio domáci lekvár, ktorý je bez konzervantov a zahusťovadla. Iba ovocie, cukor a trochu viac času pri sporáku.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Domáci slivkový lekvár - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore