Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

utorok 15. marca 2022

Domáca parená kvásková knedľa

Domáca parená kvásková knedľa - recept
400 g polohrubej špaldovej múky
100 g hladkej špaldovej múky
cca 1,5 ČL soli
štipka cukru
250 ml teplého mlieka
1 vajce (izbovej teploty)
rozkvas – ražný kvások

Deň vopred si aktivujeme rozkvas – ražný kvások tak, ako je každá gazdinka zvyknutá. Ja to robím takto.

Múky preosejeme, pridáme soľ, cukor a vareškou premiešame. Pridáme mlieko, rozšľahané vajíčko, nakysnutý ražný kvások a kuchynským robotom vymiesime hladké nelepivé cesto. Cesto dáme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rukami cesto premiesime, roztiahneme do obdĺžnika a preložíme ako lístkové cesto, opäť premiesime a postup zopakujeme 2x. Konzistencia cesta by mala byť stredne hutná to znamená mäkké a malo by držať pokope a nie sa rozlievať na strany. Vytvarujeme bochník, vložíme do misky-kysky, dobre uzatvoríme a necháme 2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.

Po 2 hodinách cesto dáme na jemne pomúčenú dosku, premiesime/poprekladáme a rozdelíme ho na tri rovnaké časti. Každú časť cesta zvlášť zľahka premiesime/poprekladáme a vytvarujeme tvar knedle. Položíme na plastovú tácku, ktorú sme jemne potreli olejom alebo vyložili papierom na pečenie. Prikryjeme, vložíme do igelitovej tašky a necháme 2 hodiny kysnúť.

Do hrnca dáme zovrieť vodu, podložku v parnom hrnci potrieme olejom položíme knedľu alebo položíme knedľu aj s papierom na pečenie (s papierom na pečenie sa nám knedľa neprilepí o podložku v parnom hrnci) a pod pokrievkou paríme 25 – 30 minút podľa veľkosti knedlí. Pokrievku skôr nedvíhame!!!!
Hotové knedle popicháme špajdľou, jemne potrieme olejom a necháme vychladnúť.
Knedle sú jemné, mäkké, nadýchané a veľmi chutné. Podávame ako prílohu k nášmu obľúbenému jedlu.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Večer pri druhom prikŕmení rozkvasu použijeme špaldovú alebo pšeničnú hladkú múku, aby sme zjemnili kyslosť kvásku.
Domáca parená kvásková knedľa - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore