Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

nedeľa 17. apríla 2022

Veľkonočná paska (kvásková)

Veľkonočná paska (kvásková) - recept
400 g špaldovej polohrubej múky
100 g špaldovej hladkej múky
100 g trstinového cukru (podľa chuti)
1/2 ČL soli
citrónová kôra
2 žĺtky (izbovej teploty)
115 g masla (izbovej teploty)
150 ml mlieka
2 - 3 hrste hrozienok
ražný kvások
1 vajce na potretie (izbovej teploty)
mandľové lupienky na posypanie

Deň vopred si aktivujeme rozkvas - ražný kvások tak, ako je každá gazdinka zvyknutá. Ja to robím takto.

Mlieko spolu s cca 15 g masla ohrejeme, až kým sa maslo neroztopí a necháme mierne vychladnúť.
Do misky z kuchynského robota dáme vyzretý kvások, žĺtky, vlažné maslové mlieko, citrónovú kôru a preosiate múky zmiešané so suchými ingredienciami. Zapneme robot a na najnižšom stupni spracujeme do jednotnej hmoty. Keď už máme cesto vypracované, pridáme zvyšné maslo, hrozienka a s pomocou robota dôkladne zapracujeme do cesta. Vznikne nelepivé a krásne maslové cesto.
Vypracované cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a rukami ho premiesime/poprekladáme, vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do misky-kysky, dobre uzavrieme a necháme pri izbovej teplote 2 hodiny kysnúť, aby sa zdvojnásobil objem cesta.

Potom, opäť cesto preložíme na mierne ponúčenú dosku premiesime/poprekladáme a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Z každej časti miesením a prekladaním vytvarujeme bochníky a rozložíme ich do tortovej formy s priemerom 26 cm. vyloženú papierom na pečenie. Formu prikryjeme potravinovou fóliou (ja som ešte vložila do igelitovej tašky) a pri izbovej teplote necháme 2 hodiny kysnúť, aby sa zdvojnásobil objem bochníčkov.

Po dvoch hodinách skontrolujeme objem Veľkonočnej pasky. Ak je krásne nadýchaná, potrieme ju rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami, vložíme do vyhriatej rúry na 200°C so záparou a ihneď, ako rúru zavrieme teplotu znížime na 160°C a pečieme cca 30 minút dohneda. Skontrolujeme špajdľou.
Upečenú Veľkonočnú pasku (som potrela trochou masla) pomocou papiera vyberieme z formy a na kuchynskej mriežke ju necháme vychladnúť (môžeme prikryť papierovou utierkou, aby kôrka zmäkla).
Veľkonočná paska svojou chuťou, jemnosťou a vôňou pripomína Vianočku.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Veľkonočná paska (kvásková) - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore