Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

piatok 5. augusta 2022

Ríbezľový džem

Ríbezľový džem - recept
1 kg domácich ríbezlí
300 – 400 g trstinového cukru (podľa chuti)

Ríbezle si odstopkujeme a umyjeme.
Máme dva spôsoby na získanie šťavy.
Prvý spôsob je, že ich môžeme pomlieť na mlynčeku a následne prepasírovať cez sitko, ak by niekomu vadili jadierka. Ak nie, jadierka si jednoducho necháme.
Druhý spôsob je, že ríbezle dáme do odšťavovača. Ja som ich odšťavila a získanú šťavu som dala do hrnca.
Za stáleho miešania, privedieme k varu a varíme asi 2 – 3 minúty. Pridáme cukor a miešame, kým sa cukor neroztopí. Opäť privedieme k varu a varíme podľa toho, aký hustý chceme mať džem. Stále miešame a dávame pozor, aby nám džem neprihorel. Počas varenie skúšame hustotu džemu tak, že na vychladený malý tanierik dáme lyžičku džemu, stredom urobíme čiaru, ak sa nespojí, džem je hotový.

Uvarený a ešte horúci džem nalejeme do čistých a suchých pohárov. Dobre uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme 1 – 2 minúty stáť na viečku. Potom otočíme, viečka pritiahneme a necháme vychladnúť.
Výborný a krásne voňavý domáci kyselkavý džem, vhodný na maslový chlieb, koláče a vianočné linecké pečivo :) Neobsahuje žiadne éčka.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Ríbezľový džem - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore