Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

utorok 6. septembra 2022

Domáca kvásková vianočka

Domáca kvásková vianočka - recept
500 g hladkej špaldovej múky
100 g trstinového cukru
1 vanilkový cukor
cca štvrť lyžičky sušenej vanilky
cca 5 g soli
2 g mletého anízu
2 g mletého muškátového orieška
najemno strúhaná citrónová kôra z 1 citróna
2 žĺtky (izbovej teploty)
150 ml vlažného mlieka
ražný kvások
115 g masla (izbovej teploty)
100 g hrozienok (podľa chuti)
cca 10 g rumu
Na dokončenie:
1 vajce na potretie (izbovej teploty)
mandľové lupienky na posypanie

Deň vopred si aktivujeme rozkvas – ražný kvások tak, ako je každá gazdinka zvyknutá.

Mlieko spolu s 15 g masla ohrejeme až, kým sa maslo neroztopí a necháme mierne vychladnúť.
Do misky z kuchynského robota dáme vyzretý ražný kvások, (ktorý zväčšil svoj objem a má veľké množstvom aktívnych bubliniek), žĺtky, vlažné maslové mlieko a preosiatu múku zmiešanú so suchými surovinami. Zapneme kuchynský robot a na najnižšom stupni spracujeme do jednotnej kompaktnej hmoty. Vlejeme rum a necháme ho zapracovať do cesta. Nakoniec pridáme zvyšné maslo a vypracujeme vláčne, nelepivé a hutnejšie cesto. Keď máme cesto vypracované, pridáme hrozienka a pomocou robota zapracujeme do cesta. Cesto dáme na jemne pomúčenú dosku a rukami ho premiesime/poprekladáme, ako lístkové cesto. Vypracované cesto dáme do misky-kysky dobre zavrieme a necháme kysnúť 2 hodiny, aby sa zdvojnásobil objem cesta.

Potom, opäť cesto dáme na pracovnú dosku, premiesime/poprekladáme a rozdelíme na 6 - 12 rovnakých častí podľa toho, či chceme dve menšie alebo jednu väčšiu vianočku. (Ja som urobila jednu väčšiu vianočku zo 6 prameňov). Z každej časti vytvoríme malé bochníčeky, ktoré prikryjeme fóliou a necháme 15 – 20 minút podkysnúť. Potom z každého bochníčka ušúľame 6 rovnako dlhých prameňov. Tie si položíme vedľa seba a na jednom konci ich spojíme a pevne stlačíme, aby držali pokope. Rozdelíme 3 pramene na pravú a 3 pramene na ľavú stranu a zapletieme vianočku podľa toho videa: https://www.youtube.com/watch?v=dpVTqwUFFKg

Hotovú vianočku dáme na plech vyložený papierom na pečenie, pokropíme z každej strany vlažnou vodou, prikryjeme potravinovou fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť. Dĺžka kysnutia zavisí od sily kvásku a od okolitej teploty v miestnosti. Po 2 - 3 hodinách si skontrolujeme objem vianočky, ak nie je nadýchaná ako pena, doprajme jej ešte čas! Odmení sa nám nadýchanou striedkou.

Rúru si vyhrejeme s horným a dolným ohrevom na 200°C so záparou.
Vykysnutú vianočku poriadne potrieme vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami, vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a hneď, ako rúru zavrieme teplotu znížime na 160°C a pečieme cca 30 minút do hneda.
Upečenú vianočku pomocou papiera vyberieme z plechu a na mriežke ju necháme vychladnúť. Toto je veľmi dôležité, aby sa vianočka nezaparila a pri krájaní neostala ubitá!
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy: 60 minút.

Pri zapletaní jednotlivých prameňov potrebujem trochu viac zručností, ale na prvý pokus celkom fajn. Vianočka je výborná, mäkká a nadýchaná!!!! Vianočkové cesto je zároveň výborné sladké univerzálne cesto napr: aj na osie hniezda alebo na rôzne sladké pečivo z kysnutého cesta.
Domáca kvásková vianočka - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore