Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

štvrtok 5. januára 2023

Celozrnné kváskové žemle so semienkami

Celozrnné kváskové žemle so semienkami - recept
300 g tmavej pšeničnej chlebovej múky
200 g celozrnnej špaldovej múky
2 ČL morskej soli
medzi prsty trstinového cukru
1 ČL mletej rasce
1 ČL mletého koriandru
1 ČL mletého anízu
1 ČL mletého feniklu
1 ČL granulovanej cibule (nemusí byť)
3 – 4 ČL semienkovej zmesi (tekvicové, slnečnicové, ľanové, chia semienka, čierny a biely sezam)
cca 290 ml teplej vody
50 ml olivového oleja
rozkvas - ražný kvások

Deň vopred si aktivujeme rozkvas – ražný kvások tak, ako je každá gazdinka zvyknutá. Ja to robím takto.

Múky preosejeme, pridáme ostatné suché ingrediencie a premiešame. Vlejeme vodu, polovicu oleja a celý nakysnutý ražný kvások. Zapneme kuchynský robot a vymiesime hladké a nelepivé cesto. Do vypracovaného cesta vlejeme zvyšný olej, ktorý pomocou robota dôkladne zapracujeme do cesta.
Cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a rukami ho párkrát premiesime/poprekladáme, ako lístkové cesto. Vytvarujeme bochník, vložíme do misky-kysky, dobre uzavrieme a necháme na teplom mieste kysnúť 2,5 hodiny, aby cesto zväčšilo svoj objem.

Potom cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesime, vytvarujeme cca 53 cm dlhý valec, ktorý si rozdelíme na 16 rovnakých častí. Každú časť jemne premiesime a vytvarujeme guličku (tvar žemle). Jednotlivé žemle poukladáme ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie.
Pomocou rozprašovača ich postriekame teplou vodou, prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 1,5 - 2 hodiny, aby zväčšili svoj objem. Keď už máme žemle krásne nakysnuté, tak na ich povrchu pomocou žiletky urobíme jemný rez. Opäť ich postriekame teplou vodou a vo vyhriatej rúre so záparou na 200°C pečieme cca 15 – 20 minút podľa potreby. Po upečení žemle postriekame vodou a na mriežke bez papiera necháme vychladnúť.
Na raňajky máme chutné domáce kváskové pečivo na stole.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Koreniny - rasca, koriander, aníz a fenikel nemusíte dávať do cesta. Keď som párkrát urobila takéto klasické kysnuté cesto, či už z jednej alebo dvoch druhov múky a bez týchto korenín, tak mi tie koreniny vo finálovom výrobku chuťovo chýbali. Ani semienkovú zmes nemusíte dávať do cesta, kľudne stačí pred pečením žemle s nimi iba posypať.
Celozrnné kváskové žemle so semienkami - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore