Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

utorok 31. januára 2023

Losos s čiernou ryžou, zeleninou a šampiňónmi

Losos s čiernou ryžou, zeleninou a šampiňónmi - recept
200 – 300 g lososa
1 pohár (250 ml) čiernej ryže
1 väčšia mrkva
1 menšia cvikla
1 menšia červená paprika
1 menšia biela paprika
1 menší pór
2 cibule
200 – 300 g šampiňónov
čerstvá petržlenová vňať
olivový olej
himalájska soľ, citrónová šťava
korenie na ryby, kúsok masla
biely a čierny sezam, mleté čierne korenie
zmes korenia Nesoldik a Paella a rizoto
muškátový oriešok, korenie garam masala
mletá rasca, sušený tymian, granulovaný cesnak
2 - 3 PL červeného vínneho octu podľa chuti (nemusí byť)

Najprv dáme variť čiernu ryžu preto, lebo potrebuje dlhší čas na prípravu, ako biela alebo hnedá ryža. Je totiž tvrdšia.
Ryžu dôkladne opláchneme vodou a necháme na sitku odkvapkať. Na malom množstve oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu, ochutíme rascou, soľou, garam masla, muškátovým orieškom, Nesoldik, Paella a rizoto. Za stáleho miešania všetko spolu opekáme asi jednu minútu, aby nám ryža neprihorela. Zalejeme 2,5 až 3 pohármi vody, ako bol pomer ryže. Prikryjeme, a keď voda začne vrieť plameň znížime a varíme domäkka. Počas varenia občas skontrolujeme koľko je vody v hrnci, aby sa ryža nepripálila. Trvá to cca 45 - 60 minút.

Pokiaľ sa varí ryža, očistíme si všetku zeleninu, šampiňóny a lososa.
Mrkvu a cviklu si nakrájame na tenké plátky (ja som použila strúhač s nadstavcom na kolieska, je to rýchle a mame rovnako tenké plátky)…. Šampiňóny nakrájame tiež na rovnako hrubé plátky. Pór nakrájame nadrobno a papriky na kocky alebo ako ste zvyknutí.

Lososa umyjeme, osušíme, nakrájame na porcie, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu stáť.

Do keramickej panvice dáme trochu oleja, pridáme cviklu, mrkvu, jemne osolíme, posypeme tymianom a chvíľu restujeme. Podlejme trochou vody a za občasného miešania a podlievania dusíme domäkka. Dochutíme červeným vínnym octom, granulovaným cesnakom a tekutinu necháme odpariť.

Na troche oleja speníme pór, pridáme obidve papriky jemne osolíme a restujeme do polomäkka. Orestované papriky preložíme do panvice kde máme cviklovo-mrkvovú zmes a dôkladne premiešame. Ochutíme posekanou petržlenovou vňaťou, prípadne osolíme a okoreníme.

Na malom množstve oleja speníme druhú nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme šampiňóny jemne osolíme, okoreníme, posypeme rascou a garam masala. Premiešame a za občasného miešania dusíme domäkka, kým sa neodparí takmer všetka tekutina.

Lososa dáme do mierne vymasteného pekáča, jemne osolíme, okoreníme a posypeme korením na ryby. Na každú porciu lososa dáme kúsok masla, posypeme petržlenovou vňaťou, bielym a čiernym sezamom, podlejeme trochou vody a pekáč prikryjeme. Vložíme do vyhriatej rúry na 175°C a pečieme 15 – 20 minút podľa potreby. (Ja som piekla v teplovzdušnej fritéze na 130°C cca 17 minút).

Na tanieri môžeme jedlo servírovať samostatne tak, ako ja, alebo všetko zmiešať dokopy, ako rizoto.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Pri restovaní šampiňóny nepustia vodu, keď urobíte tento postup: Nakrájané šampiňóny trochu posypeme Solamylom. Pripravíme si marinádu z 1 vajíčka, 1 PL Solamylu a 1 PL sójovej omáčky. Touto marinádou polejeme šampiňóny, dôkladne premiešame a necháme chvíľu odležať. (Ja som to ešte neskúšala, ale niekde v komentároch som čítala, že to funguje).
Losos s čiernou ryžou, zeleninou a šampiňónmi - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore