Zeleninový boršč
cca 150 g hlávkovej bielej kapusty
1 stredne veľká cvikla
1 – 2 väčšie mrkvy
1 väčší petržlen
1 menší zeler
720 ml paradajky vo vlastnej šťave
4 – 5 zemiakov
olivový olej
1 červená cibuľa
1 žltá cibuľa
2 – 3 PL balsamico červený vínny ocot (podľa chuti)
mletá rasca
sušený tymian, mletá červená paprika
morská bylinková soľ
bobkový list, celé čierne a nové korenie
borievka, 2 - 3 strúčiky cesnaku
korenie garam masala
korenie Nesoldík
štipka muškátového orieška
čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor
kyslá smotana alebo biely jogurt
Paradajky vo vlastnej šťave si ponorný mixérom zmixujeme do hladkej konzistencie a vznikne nám mierne hustý pretlak.
Kapustu si nastrúhame na tenké rezance.
Cviklu, mrkvu, petržlen a zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky.
Zemiaky zbavíme šupky, jeden zemiak najemno nastrúhame a zvyšné zemiaky nakrájame na kocky a v mierne osolenej vode uvaríme domäkka.
Na malom množstve oleja speníme najemno nakrájanú červenú cibuľu. Pridáme cviklu, jemne osolíme, posypeme rascou a tymianom. Za občasného miešania chvíľu restujeme, potom posypeme mletou červenou paprikou a premiešame. Vlejeme trochu mixovaných paradajok, podlejeme trochou vody, premiešame a za občasného miešania a podlievania dusíme domäkka. Nakoniec vlejeme červený vínny ocot a tekutinu mierne zredukujeme. Ak treba môžeme cviklu mierne osladiť (ja som cukor nedala). (Cviklu pripravujem osobitne preto, aby pri dusení nestratila farbu. Keby sa varila spolu s ostatnými surovinami stratila by farbu a to nechceme)!
Do druhého hrnca dáme trochu oleja, na ktorom speníme nadrobno nakrájanú žltú cibuľu. Pridáme kapustu, osolíme, posypeme rascou a zvyšnými koreninami. Premiešame a chvíľu restujeme. Potom dáme zvyšnú zeleninu a opäť premiešame. Posypeme mletou červenou paprikou, vlejeme zvyšné mixované paradajky a podľa potreby vodu. Vhodíme bobkový list, pár guličiek borievky, celé čierne a nové korenie a strúhaný zemiak. Varíme domäkka. Do hrnca k zelenine dáme dusenú cviklu aj so šťavou, scedené zemiaky a pretlačené strúčiky cesnaku. Ak treba dolejeme vodu, osolíme, okoreníme, premiešame a necháme prejsť varom.
Do hotového zeleninového boršču nasekáme petržlenovú vňať alebo kôpor.
Na tanieri boršč dochutíme a ozdobíme 1 ČL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.
Podávame s domácim kváskovým chlebom.
Prajem dobrú chuť.
Doba prípravy:
Poznámka: Boršč je výborný na 2 – 3 deň, keď trošku postojí a chute zeleniny a korenia sa vzájomne prepoja.
Pravý ruský Boršč sa varí z hovädzieho, bravčového mäsa a špikových kostí. Tento recept je v odľahčenej zeleninovej verzii, ktorý je vhodný pre vegetariánov a vegánov (samozrejme bez smotany).
1 stredne veľká cvikla
1 – 2 väčšie mrkvy
1 väčší petržlen
1 menší zeler
720 ml paradajky vo vlastnej šťave
4 – 5 zemiakov
olivový olej
1 červená cibuľa
1 žltá cibuľa
2 – 3 PL balsamico červený vínny ocot (podľa chuti)
mletá rasca
sušený tymian, mletá červená paprika
morská bylinková soľ
bobkový list, celé čierne a nové korenie
borievka, 2 - 3 strúčiky cesnaku
korenie garam masala
korenie Nesoldík
štipka muškátového orieška
čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor
kyslá smotana alebo biely jogurt
Paradajky vo vlastnej šťave si ponorný mixérom zmixujeme do hladkej konzistencie a vznikne nám mierne hustý pretlak.
Kapustu si nastrúhame na tenké rezance.
Cviklu, mrkvu, petržlen a zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky.
Zemiaky zbavíme šupky, jeden zemiak najemno nastrúhame a zvyšné zemiaky nakrájame na kocky a v mierne osolenej vode uvaríme domäkka.
Na malom množstve oleja speníme najemno nakrájanú červenú cibuľu. Pridáme cviklu, jemne osolíme, posypeme rascou a tymianom. Za občasného miešania chvíľu restujeme, potom posypeme mletou červenou paprikou a premiešame. Vlejeme trochu mixovaných paradajok, podlejeme trochou vody, premiešame a za občasného miešania a podlievania dusíme domäkka. Nakoniec vlejeme červený vínny ocot a tekutinu mierne zredukujeme. Ak treba môžeme cviklu mierne osladiť (ja som cukor nedala). (Cviklu pripravujem osobitne preto, aby pri dusení nestratila farbu. Keby sa varila spolu s ostatnými surovinami stratila by farbu a to nechceme)!
Do druhého hrnca dáme trochu oleja, na ktorom speníme nadrobno nakrájanú žltú cibuľu. Pridáme kapustu, osolíme, posypeme rascou a zvyšnými koreninami. Premiešame a chvíľu restujeme. Potom dáme zvyšnú zeleninu a opäť premiešame. Posypeme mletou červenou paprikou, vlejeme zvyšné mixované paradajky a podľa potreby vodu. Vhodíme bobkový list, pár guličiek borievky, celé čierne a nové korenie a strúhaný zemiak. Varíme domäkka. Do hrnca k zelenine dáme dusenú cviklu aj so šťavou, scedené zemiaky a pretlačené strúčiky cesnaku. Ak treba dolejeme vodu, osolíme, okoreníme, premiešame a necháme prejsť varom.
Do hotového zeleninového boršču nasekáme petržlenovú vňať alebo kôpor.
Na tanieri boršč dochutíme a ozdobíme 1 ČL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.
Podávame s domácim kváskovým chlebom.
Prajem dobrú chuť.
Doba prípravy:
Poznámka: Boršč je výborný na 2 – 3 deň, keď trošku postojí a chute zeleniny a korenia sa vzájomne prepoja.
Pravý ruský Boršč sa varí z hovädzieho, bravčového mäsa a špikových kostí. Tento recept je v odľahčenej zeleninovej verzii, ktorý je vhodný pre vegetariánov a vegánov (samozrejme bez smotany).
0 komentárov:
Zverejnenie komentára