Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 22. marca 2023

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček - recept
5 vajec
200 g polohrubej špaldovej múky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
50 – 60 g trstinového cukru (podľa chuti)
1 vanilkový cukor
100 g ghee alebo masla (izbovej teploty)
štipka soli
50 - 60 g nahrubo posekaných mix orechov (vlašské, lieskové, kešu, mandle a pekanové)
50 g hrozienok
50 g sušených sliviek
cca 30 g mix lyofilizovaného ovocia višne a maliny
40 g posekanej horkej čokolády
citrónová kôra z 1 citróna
2 hrste popučených mandľových plátkov

Slivky pokrájame na menšie kúsky a spolu s hrozienkami namočíme do rumu alebo vody. Potom scedíme a necháme odkvapkať.
Lyofilizované višne a maliny tiež namočíme do rumu (iba na pár sekúnd, aby sa veľmi nerozmočili). Scedíme a necháme odkvapkať.
Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky s trstinovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme ghee a všetko spolu opäť vyšľaháme do peny. Do žĺtkovo-maslovej zmesi postupne po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Ak je zmes príliš hustá zriedime ju trochou mlieka. Pridáme orechy, hrozienka so slivkami, čokoládu, mandľové lupienky, citrónovú kôru a dôkladne premiešame. Do cesta zľahka primiešame tuhý sneh. Nakoniec dáme lyofilizované ovocie a premiešame. Cesto dáme do formy na biskupský chlebíček, ktorú sme vyložili papierom na pečenie. (Vrch cesta môžeme posypať mandľovými lupienkami a po vychladnutí nemusíme dávať čokoládovú polevu). Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 30 – 35 minút. Skontrolujeme špajdľou.
Po upečení pomocou papiera vyberieme chlebík z formy a na mriežke ho necháme vychladnúť.
Keď nám chlebík vychladne polejeme ho čokoládou polevou a posypeme posekanými orechmi a lyofilizovaným ovocím alebo ho môžeme iba posypať trstinovým práškovým cukrom.
Takúto dobrotu si môžeme upiecť hocikedy počas celého roka nielen na vianočné a veľkonočné sviatky.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Keď orechy opečiete na suchej panvici chlebík bude mať nielen príjemnú orechovú vôňu, ale aj chuť☺.
Biskupský chlebíček - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore