Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 12. apríla 2023

Kváskový veniec

Kváskový veniec - recept
300 g polohrubej špaldovej múky
200 g hladkej špaldovej múky
100 g trstinového cukru
1 vanilkový cukor
cca 1/2 ČL sušenej vanilky
1/2 ČL soli
cca 1 ČL mletého badyanu
cca 1 ČL mletého anízu
cca 1/2 ČL muškátového orieška
2 žĺtky (izbovej teploty)
115 g masla (izbovej teploty)
150 ml mlieka
rozkvas - ražný kvások
1 vajce na potretie

Deň vopred si aktivujeme rozkvas – ražný kvások tak, ako je každá gazdinka zvyknutá. Ja to robím takto.

Mlieko spolu s cca 15 g masla ohrejeme, až kým sa maslo neroztopí a necháme mierne vychladnúť.
Do misky z kuchynského robota dáme vyzretý kvások, žĺtky, vlažné maslové mlieko a preosiate múky zmiešané so suchými ingredienciami. Zapneme robot a na najnižšom stupni spracujeme do jednotnej hmoty. Keď už máme cesto vypracované, pridáme zvyšné maslo a s pomocou robota dôkladne zapracujeme do cesta. Vznikne nelepivé a krásne maslové cesto (ak by sa náhodou cesto lepilo, pridáme 1 – 2 PL hladkej múky).
Vypracované cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a rukami ho premiesime/poprekladáme, vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do misky-kysky, dobre uzavrieme a necháme pri izbovej teplote 2 hodiny kysnúť, aby sa zdvojnásobil objem cesta.

Potom, opäť cesto preložíme na mierne pomúčenú dosku premiesime/poprekladáme a rozdelíme na 3 rovnaké časti. Z každej časti miesením a prekladaním vytvarujeme bochníky, ktoré prikryjeme fóliou a necháme 15 – 20 minút podkysnúť. Potom z každého bochníčka ušúľame 3 rovnako hrubé a dlhé pramene. Tie si položíme vedľa seba na jednom konci ich spojíme, pevne stlačíme, aby držali pokope a upletieme vrkoč. Upletený vrkoč skočíme do kruhu, obidva konce pevne spojíme a vznikne nám venček. Veniec preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme potravinovou fóliou (ja som ešte vložila do igelitovej tašky) a pri izbovej teplote necháme 2 hodiny kysnúť, aby sa zdvojnásobil objem cesta.

Po 2 hodinách skontrolujeme objem venčeka, ak je krásne nakysnutý potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry s horným a dolným ohrevom na 200°C so záparou. Ihneď, ako rúru zavrieme teplotu znížime na 160°C a pečieme cca 30 minút do hneda. Skontrolujeme špajdľou.
Upečený veniec pomocou papiera vyberieme z plechu, potrieme ho maslom a na mriežke ho necháme vychladnúť.
Vyhladnutý veniec si pokrájame, natrieme maslom, džemom, prípadne medom a máme chutné sladké raňajky na stole. Svojou chuťou, vôňou a jemnosťou pripomína vianočku.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Poznámka: Do vypracovaného cesta môžeme zamiesiť rukou alebo robotom hrozienka.
Kváskový veniec - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore