Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 23. augusta 2023

Kváskový chlieb so sušenými paradajkami

Kváskový chlieb so sušenými paradajkami - recept
300 g tmavej pšeničnej chlebovej múky
200 g špaldovej celozrnnej múky
2 ČL morskej soli (zarovnané)
štipka cukru
1 ČL mletej rasce
1 ČL mletého koriandru
1 ČL mletého anízu
1 ČL mletého feniklu
1 ČL granulovanej cibule
4 – 5 ČL semienkovej zmesi (tekvicové, slnečnicové, ľanové, sezam biely, čierny a chia semienka)
domáce sušené paradajky (podľa chuti)
50 ml olivového oleja zo sušených paradajok
cca 280 ml teplej vody
ražný kvások

Deň vopred si aktivujeme rozkvas – ražný kvások tak, ako je každá gazdinka zvyknutá.

Sušené paradajky si nakrájame na malé kúsky.
Múky preosejeme, pridáme ostatné suché ingrediencie a premiešame. Vlejeme vodu, polovicu oleja a celý nakysnutý ražný kvások. Zapneme kuchynský robot a vymiesime hladké a nelepivé cesto. Do vypracovaného cesta vlejeme zvyšný olej, pripravené sušené paradajky, a opäť pomocou robota zapracujeme do cesta.
Vypracované cesto si položíme na jemne pomúčenú dosku a rukami ho párkrát premiesime/poprekladáme, ako lístkové cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do misky-kysky, dobre uzavrieme a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny, aby cesto zväčšilo svoj objem.

Potom cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku, a opäť ho premiesime/poprekladáme, vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do misky-kysky, dobre uzavrieme a necháme kysnúť ďalšie 2 hodiny podľa potreby.
Vykysnuté cesto preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, postriekame teplou vodou a posypeme hladkou špaldovou múkou. Vložíme do studenej rúry, na dno rúry položíme nádobku s horúcou vodou a rúru zavrieme.

Zapneme si horný a dolný ohrev na 200°C. Pri zohrievaní rúry sa cesto krásne zaparí a mierne zväčší svoj objem. Keď sa rúra vyhreje na požadovanú teplotu, tak chlebík pečieme 5 minút, potom teplotu znížime na 180°C a pečieme 25 – 30 minút podľa potreby. Chlebík je upečený vtedy, keď zospodu po ňom klepneme a vydá dutý zvuk.
Pomocou rozprašovača ho postriekame teplou vodou, papier odstránime, prikryjeme čistou utierku a na mriežke ho necháme vychladnúť.
Výborný chlebík s príjemnou vôňou a chuťou paradajok.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Kváskový chlieb so sušenými paradajkami - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore