Obrátený jablkovo-tvarohový koláč
300 g špaldovej polohrubej múky
1 prášok do pečiva
150 g trstinového cukru (podľa chuti)
6 vajec
50 ml citrónovej šťavy
najemno strúhaná citrónová kôra
100 ml vlažnej vody
100 ml oleja
mleté orechy alebo mandle na posypanie
Jablká zbavíme šupky, nahrubo nastrúhame, dáme do hrnca, posypeme škoricovým cukrom, ochutíme mletou škoricou a za stáleho miešania chvíľu podusíme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Všetky suroviny na tvarohovú plnku zmiešame do jemného krému.
Cesto: Zo 7 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame, olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva, citrónovú šťavu a kôru. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh.
Veľký plech vyložíme papierom na pečenie a posypeme mletými orechmi alebo mletými mandľami.
Ak nám jablká pustili šťavu, jemne ich vyžmýkame a jablká rovnomerne rozložíme po plechu. Na jablká rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Nakoniec to celé zalejeme cestom. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 35 – 40 minút.
Upečený koláčik necháme takmer vychladnúť. Potom ho preklopíme na mriežku vyloženú papierom na pečenie a papier, na ktorom sa koláč piekol opatrne stiahneme a necháme úplne vychladnúť.
Vychladnutý koláčik polejeme čokoládovou polevou.
Koláčik je úžasnej chuti s výbornou kombináciou jabĺk, carobového tvarohu a nadýchaného citrónového cesta, ktoré sa príjemne rozplýva na jazyku.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
1 prášok do pečiva
150 g trstinového cukru (podľa chuti)
6 vajec
50 ml citrónovej šťavy
najemno strúhaná citrónová kôra
100 ml vlažnej vody
100 ml oleja
mleté orechy alebo mandle na posypanie
Tvarohová plnka: 600 g jemného krémového tvarohu (vo vaničke milko) 150 g grécky biely jogurt 6 ČL práškového trstinového cukru (podľa chuti) 1 vanilkový cukor najemno strúhaná citrónová kôra 2 – 3 ČL carobu alebo kakaa 1 žĺtok 1 PL Zlatého klasu | Jablková plnka: 12 väčších jabĺk 1 škoricový cukor mletá škorica (podľa chuti) Čokoládová poleva: 130 g horkej čokolády so 70% kakaa 2 – 3 PL oleja |
Jablká zbavíme šupky, nahrubo nastrúhame, dáme do hrnca, posypeme škoricovým cukrom, ochutíme mletou škoricou a za stáleho miešania chvíľu podusíme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Všetky suroviny na tvarohovú plnku zmiešame do jemného krému.
Cesto: Zo 7 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame, olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva, citrónovú šťavu a kôru. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh.
Veľký plech vyložíme papierom na pečenie a posypeme mletými orechmi alebo mletými mandľami.
Ak nám jablká pustili šťavu, jemne ich vyžmýkame a jablká rovnomerne rozložíme po plechu. Na jablká rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Nakoniec to celé zalejeme cestom. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 35 – 40 minút.
Upečený koláčik necháme takmer vychladnúť. Potom ho preklopíme na mriežku vyloženú papierom na pečenie a papier, na ktorom sa koláč piekol opatrne stiahneme a necháme úplne vychladnúť.
Vychladnutý koláčik polejeme čokoládovou polevou.
Koláčik je úžasnej chuti s výbornou kombináciou jabĺk, carobového tvarohu a nadýchaného citrónového cesta, ktoré sa príjemne rozplýva na jazyku.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
0 komentárov:
Zverejnenie komentára