Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

pondelok 18. marca 2024

Medové rezy s kávovou plnkou

Medové rezy s kávovou plnkou - recept
500 g hladkej špaldovej múky
140 g trstinového práškového cukru
2 ČL sódy bikarbóny
200 g masla (izbovej teploty)
2 vajcia (izbovej teploty)
2 PL tekutého medu
2 PL mlieka
2 PL rumu
rum na pokvapkanie plátov

Kávová plnka:
730 ml mlieka
2 krémové prášky Zlatý klas
2 vanilkové cukry
3 – 4 PL trstinového cukru (podľa chuti)
3 – 4 ČL Nescafé (podľa chuti)
200 g masla izbovej teploty
2 PL mletých vlašských orechov (nemusia byť)
čokoládová poleva
mleté orechy na posypanie

Múku, práškový cukor a sódu bikarbónu preosejeme. Premiešame, pridáme na kúsky nakrájané maslo, ktoré zapracujeme do múky, aby vznikla mrvenička. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké lesklé cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Mierne vychladené cesto rozdelíme na dve polovice. Obe rozvaľkáme (pre ľahšiu manipuláciu som cesto vaľkala rovno na papieri na pečenie) na rozmer veľkého plechu a vo vyhriatej rúre na 170°C pečieme cca 5 – 7 minút. Treba sledovať!
Upečené medové pláty pomocou papiera vyberieme z plechu a na mriežke ich necháme vychladnúť.

Kávová plnka:
V mlieku dôkladne rozmiešame Zlaté klasy, Nescafé, trstinový a vanilkový cukor. Položíme na platničku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do horúcej kaše za stáleho šľahania postupne pridávame kúsky masla a vyšľaháme na hladkú plnku. Do plnky som zašľahala 2 PL orechov.

Spodný medový plát pokvapkáme rumom a necháme ho vsiaknuť. Potom ho rovnomerne potrieme kávovou plnkou a prikryjeme druhým medovým plátom. Koláč rovnomerne zaťažíme a vložíme na 2 – 3 dni do chladničky, aby pláty zmäkli.
Vrchný medový plát pokvapkáme rumom, (ale nemusíme) a necháme ho vsiaknuť.
Zatiaľ si pripravíme čokoládovú polevu, ktorú natrieme na medový plát a bohato posypeme mletými vlašskými orechmi. Necháme stuhnúť a nakrájame na rezy.
Tieto medové rezy nie sú pripravené za 30 minút, ale ten čas za to určite stojí! Sú výborné! Vhodné na veľkonočné a vianočné sviatky, prípadne na iné slávnostné chvíle.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Medové rezy s kávovou plnkou - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore