Cviklový šalát so zeleninou
4 – 5 väčších cvikly
2 – 3 väčšie mrkvy
1 väčší petržlen
1 menší zeler
kyslé uhorky (podľa chuti)
pór (podľa chuti)
3 vajcia uvarené natvrdo
mrazená kukurica a hrášok (podľa chuti)
600 g bieleho jogurtu (podľa potreby)
himalájska soľ
korenie garam masala, mletá rasca
muškátový oriešok (štipka)
1/2 ČL kurkumy
cca 1 ČL Slovenská zmes Fajnotka
1 – 2 ČL citrónovej šťavy (podľa chuti)
1 – 2 ČL kremžskej horčice (podľa chuti)
1 ČL olivového oleja
čerstvá zelerová a petržlenová vňať
3 PL červeného vínneho octu balsamico
Cviklu umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, jemne osolíme, pridáme trochu celej rasce a varíme domäkka. Potom scedíme a necháme vychladnúť. Ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Pokvapkáme balsamico octom, premiešame a necháme stáť asi 15 minút, aby chuť octu prešla cviklou.
Očistenú zeleninu v mierne osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Kyslé uhorky tiež nakrájame na kocky (ja som nedala).
Kukuricu a hrášok krátko povaríme. Scedíme, na sitku prudko schladíme a necháme dobre odkvapkať.
Pór a vajíčka si nakrájame nadrobno. Zelerovú a petržlenovú vňať si nasekáme najemno.
Biely jogurt dôkladne vymiešame s horčicou, citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a koreninami.
Všetky suroviny pri krájaní postupne pridávame do ochutenej cvikly. Nakoniec pridáme ochutený biely jogurt a všetko spolu dôkladne premiešame. Hotový šalát odložíme do chladničky (najlepšie cez noc), aby sa suroviny chuťovo na seba naviazali. Pred podávaním premiešame.
Podávame, ako prílohu k mäsu, k rybám, fašírkam alebo samostatne s tmavým pečivom. Tento šalátik výborne nahradí klasický zemiakový šalát.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Poznámka: Biely jogurt si každý môže ochutiť podľa seba, čo komu, ako chutí! Nám to chutí v tejto verzii, ako je písané hore v recepte.
2 – 3 väčšie mrkvy
1 väčší petržlen
1 menší zeler
kyslé uhorky (podľa chuti)
pór (podľa chuti)
3 vajcia uvarené natvrdo
mrazená kukurica a hrášok (podľa chuti)
600 g bieleho jogurtu (podľa potreby)
himalájska soľ
korenie garam masala, mletá rasca
muškátový oriešok (štipka)
1/2 ČL kurkumy
cca 1 ČL Slovenská zmes Fajnotka
1 – 2 ČL citrónovej šťavy (podľa chuti)
1 – 2 ČL kremžskej horčice (podľa chuti)
1 ČL olivového oleja
čerstvá zelerová a petržlenová vňať
3 PL červeného vínneho octu balsamico
Cviklu umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, jemne osolíme, pridáme trochu celej rasce a varíme domäkka. Potom scedíme a necháme vychladnúť. Ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Pokvapkáme balsamico octom, premiešame a necháme stáť asi 15 minút, aby chuť octu prešla cviklou.
Očistenú zeleninu v mierne osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Kyslé uhorky tiež nakrájame na kocky (ja som nedala).
Kukuricu a hrášok krátko povaríme. Scedíme, na sitku prudko schladíme a necháme dobre odkvapkať.
Pór a vajíčka si nakrájame nadrobno. Zelerovú a petržlenovú vňať si nasekáme najemno.
Biely jogurt dôkladne vymiešame s horčicou, citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a koreninami.
Všetky suroviny pri krájaní postupne pridávame do ochutenej cvikly. Nakoniec pridáme ochutený biely jogurt a všetko spolu dôkladne premiešame. Hotový šalát odložíme do chladničky (najlepšie cez noc), aby sa suroviny chuťovo na seba naviazali. Pred podávaním premiešame.
Podávame, ako prílohu k mäsu, k rybám, fašírkam alebo samostatne s tmavým pečivom. Tento šalátik výborne nahradí klasický zemiakový šalát.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Poznámka: Biely jogurt si každý môže ochutiť podľa seba, čo komu, ako chutí! Nám to chutí v tejto verzii, ako je písané hore v recepte.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára