Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

utorok 11. februára 2020

Kváskový makový závin

Kváskový makový závin - recept
250 g hladkej špaldovej múky
250 g polohrubej špaldovej múky
10 PL trstinového cukru
1,5 ČL soli
1 vajce (izbovej teploty)
62 g mäkkého masla
cca 290 ml mlieka
cca 1/2 ČL mletého badyánu (nemusí byť)
ražný kvások
1 vajce na potretie (izbovej teploty)

Maková plnka:
300 g mletého maku
2 - 3 PL trstinového cukru
citrónová kôra
150 ml horúceho mlieka
4 - 5 jabĺk
mletá škorica

Rozkvas - ražný kvások aktivujeme deň vopred - písané v tomto recepte: Ražný grahamový kváskový chlieb.
Obidve múky preosejeme, dáme soľ, cukor, mletý badyán a premiešame. Potom pridáme teplé mlieko, vajíčko, maslo a ražný kvások. Vymiesime hladké, nelepivé a stredne hutné kysnuté cesto. Cesto preložíme do misky-kysky, ktorú sme jemne potreli olivovým olejom, uzavrieme a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny, kým cesto nezväčší svoj objem o 2,5 krát.

Kým nám cesto kysne pripravíme si makovú plnku: Mak s cukrom sparíme mliekom a dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť. Pridáme citrónovú kôru, nahrubo strúhané jablká a opäť dôkladne premiešame. Nakoniec podľa chuti ochutíme mletou škoricou.

Cesto na jemne pomúčenej pracovnej doske premiesime/poprekladáme a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť cesta zľahka vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a natrieme časťou makovej plnky. Zvinieme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Takto si pripravíme ďalšie 3 záviny. Plech prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny, aby záviny zväčšili svoj objem. Pred pečením záviny potrieme rozšľahaným vajíčkom a vo vyhriatej rúre na 175°C pečieme 10 minút, potom teplotu znížime na 160°C a podľa potreby dopečieme 15 - 20 minút. Po upečení záviny pomocou papiera vyberieme z plechu a na kuchynskej mriežke necháme úplne vychladnúť.
Po vychladnutí nakrájame a podávame s dobrým bylinkový čajom, kakaom, prípadne s kávou.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:
Kváskový makový závin - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore