Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

štvrtok 7. decembra 2023

Ryžovo-sójové guľky v paradajkovej kapuste

Ryžovo-sójové guľky v paradajkovej kapuste - recept
500 g hnedej ryže
2 mrkvy
1 petržlen
1 malý zeler
1 cibuľa, olivový olej
morská bylinková soľ
mletá rasca, muškátový oriešok
garam masala, nesoldík
zmes korenia paella a rizoto
100 g sójového granulátu
1 – 2 PL hovädzej bujónky
3 vajcia, 2 - 3 strúčiky cesnaku
mletá červená paprika
čerstvá zelerová alebo petržlenová vňať
jemné ovsené vločky na zahustenie

Paradajková kapusta:
cca 1,5 kg kvasenej kapusty
1 cibuľa, olivový olej
mletá červená paprika, mletá rasca
940 ml paradajky vo vlastnej šťave
soľ a mleté čierne korenie

Sójový granulát zalejeme vodou, ochutíme bujónkou a varíme 10 – 15 minút. Potom scedíme, vytlačíme prebytočnú tekutinu a na sitku ho necháme vychladnúť. Vývar si odložíme bokom a použijeme ho do ryže.
Zeleninu očistíme, umyjeme a nahrubo nastrúhame. Ryžu dôkladne na sitku prepláchneme vodou a necháme odkvapkať.
Na malom množstve oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme strúhanú zeleninu a chvíľu restujeme. Ochutíme koreninami, vsypeme ryžu, premiešame, zalejeme sójovým vývarom, ak treba osolíme a okoreníme. Prikryjeme a varíme domäkka. Uvarenú ryžu necháme vychladnúť.

Do studenej ryže dáme uvarený sójový granulát, vajíčka, pretlačené strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku a nasekanú zelerovú vňať. Všetko spolu dôkladne premiešame podľa potreby zahustíme vločkami a podľa chuti osolíme a okoreníme. Pripravenú zmes odložíme na pár hodín do chladničky (najlepšie cez noc), aby sa suroviny chuťovo spojili.

Na druhý deň zo zmesi tvarujeme guľky (fašírky, karbonátky, valčeky, každý podľa chuti) a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý sme potreli olejom. Každú guľku na povrchu potrieme olejom zmiešaným s mletou červenou paprikou. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme cca 15 – 20 minút. Potom ich vyberieme, opäť potrieme olejom, otočíme, znova potrieme olejom, vložíme späť do rúry a dopekáme cca 15 minút.

Paradajková kapusta: Na malom množstve oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kvasenú kapustu, z ktorej sme vytlačili šťavu a pokrájali na menšie strapce. Posypeme rascou, mletou červenou paprikou a chvíľu za stáleho miešania opekáme. Vlejeme kapustovú šťavu, ak treba dolejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a varíme do polomäkka. (Ja som mala vodu zarovno s kapustou). Občas premiešame.
Medzitým si rozmixujeme paradajky vo vlastnej šťave a vzniknutý „pretlak“ vlejeme do polomäkkej kapusty a varíme domäkka. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Hotová paradajková kapusta má mierne kyslastú chuť. (Ak by niekomu vadila kyslastá chuť môže si ju trochu osladiť). Ak náhodou budete mať viac šťavy v kapuste to nevadí, guľky po prerezaní šťavu do seba nasiaknu.
Na tanier dáme pečené zemiaky (nemusia byť) paradajkovú kapustu, na ktorú položíme ryžovo-sójové guľky a posypeme zelerovou alebo petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Pozrite si podobný recept: Šunkové knedličky s kapustou.

Poznámka: Namiesto sójového granulátu môžeme použiť mleté mäso cca 300 – 400 g a surové vmiešame do vychladnutej ryže. Zmes si každý ochutí podľa seba, ako je zvyknutý. Guľky s mletým mäsom sa pečú v rúre 30 minút prikryté a ďalších 15 minút odkryté.
Ryžovo-sójové guľky v paradajkovej kapuste - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore